HARA NOVA DROGA, PAZITE SI DJECU! Populizirali su je partijaneri, može izazvati halucinacije

Policijski službenici Policijske postaje Dubrovnik protekle su subote, 25. rujna, nakon prethodno zaprimljene dojave građana, na ulazu u staru gradsku jezgru, zatekli trojicu hrvatskih državljana u dobi od 50, 40 i 33 godine koji su stranim turistima prodavali N2O (dušični oksid) ampule za šlag s dozerima i balonima koji konzumiranjem udisanjem djeluju kao opojna sredstva.

Međutim, iako se radi o zakonom dozvoljenim sredstvima, njihovim konzumiranjem na opisani način dolazi do djelovanja sličnom djelovanju droga, nakon čega dolazi do različitih oblika zakonom zabranjenih ponašanja.

Upravo iz tog razloga, odnosno radi zaštite opće sigurnosti i sprječavanja protupravnih ponašanja, sukladno članku 59. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, pronađene ampule su uz potvrdu oduzete, njih ukupno 480, kao i 20 mini dozera.

Ampule s dušičnim oksidom su popularizirali Britanci

Osim toga, ova Policijska uprava je o navedenom dopisom izvijestila Državni inspektorat i nadležni komunalni odjel Grada Dubrovnika sa zamolbom da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti, odnosno sankcioniraju nedozvoljenu prodaju na javnim gradskim površinama.

Naime, riječ je o ampulama s dušičnim oksidom, plinom kojeg po cijeni od dvije – tri kune po komadu nabavljaju u ampulama za pripravljanje šlaga za kavu u kafićima. Ampule su popularizirali Britanci na festivalima elektroničke glazbe diljem naše obale. Doza se prodaje po cijeni od 50 do 100 kuna, a u Britaniji su N2O ampule zabranjene.

U Hrvatskoj nisu ilegalne

No, u Hrvatskoj se razvija profitabilan posao, budući se kod nas taj plin nije našao na popisu droga, piše Dnevno.hr.

Inače, dušikov oksid nakon udisanja izaziva osjećaj euforije i opuštanja, a neki dožive i blage halucinacije. Kada se uzima s dosta alkohola, sve je još mnogo opasnije po zdravlje.

Za sada dileri ampula ne krše zakon o zlouporabi droga, pa ih policija po toj osnovi ne može teretiti. Oni koji mogu reagirati su carinici koji su 2020. na Zrću oduzeli 3.566 ampula s plinom N2O, 915 balona i 27 dozera u koje se nataknu ampule i baloni .

Borak.info