(VIDEO)OPET OPTUŽUJU POLICIJU! NETKO MASIKRAN TJERA MIGRANTE! Anonimni izvor: ‘Sve dolazi iz MUP-a, čini se da se radi o zataškavanju!’

U zajedničkoj novinarskoj istrazi s vodećim europskim medijima, RTL-ova Potraga donijela je priču o protjerivanju migranata natrag odakle su došli.  Snimke maskiranih ljudi, čija odjeća podsjeća na onu hrvatske policije, izašle su u javnost.

Uznemirujuće snimke na kojima maskirane osobe, s takozvanim fantomkama na glavama udaraju izbjeglice te ih nasilno usmjeravaju preko rijeke Korane s teritorija Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine, a na njima se može čuti jednog od njih kako viče migrantu: “Go to Bosnia”

Snimke prikazane u RTL Direktu snimljene su u lipnju, za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa sudjelovala zajedno s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i der Spiegela. Istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabilježili ovaj događaj nedaleko mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani, piše Dnevno.hr.

‘Ugledali smo četiri osobe s maskama kako udarajući tjeraju ljude u rijeku dubine do prsa’

“Kad smo ušli na područje tzv. zelene granice, kod rijeke Korane, nedaleko mjesta Šturlić u BiH, morali smo puzati kroz žbunje i onda smo čuli automobil kako se vozi s druge strane, po makadamu s hrvatske strane granice. Vozilo se zaustavilo, otvorili su kombi, pretpostavljam, jer ga nismo mogli vidjeti, ali smo mogli čuti udarce i krikove ljudi, bilo je očito da je u tijeku premlaćivanje. Zatim, oko 20 metara od nas, kroz grmlje smo ugledali četiri osobe s maskama kako udarajući tjeraju ljude u rijeku dubine do prsa. Silom u Koranu i nazad u Bosnu”, ispričao je van Dijken.

Nasilne deportacije, tzv.pushbackovi, protjerivanja s hrvatskog tla uz primjenu sile pri kojima policija oduzima mobitele, osobne stvari i dokumente redom su svjedočanstva izbjeglica o kojima su do sada izvještavali ne samo brojni domaći i strani mediji, već i gotovo sve domaće i međunarodne nevladine organizacije. Osobe na ovoj snimci nemaju nikakvih oznaka na svojim odorama.

“Pažljivo smo pregledali snimku i utvrdili da muškarci nose specifične jakne, prošivene s dugim rukavima. Analizirajući ih, zaključili smo kako je neobično da nose takve, prošivene jakne, a bio je topao, ljetni dan. Zatim smo usporedili fotografiju službene podjakne hrvatske Interventne policije s jaknom koja se može vidjeti na snimkama, i jasno je da se radi o potpuno istoj vrsti jakne. Ima isti zatvarač, zatvarače sa strane i isti uzorak, način na koji je jakna prošivena”, objašnjava van Dijken.

Iste jakne i palice kao kod interventne policije

Osim usporedbe jakne koja se jasno može vidjeti na barem dvije osobe na snimci, analitičari istraživačke mreže utvrdili su, a izvori potvrdili i da je proizvođač pištolja – koji jedna od maskiranih osoba ima za pojasom – hrvatska tvrtka HS produkt koja snabdijeva policijske snage, a uz futrolu za lisice, vidljiva je i specifična palica.

“Još jedan element u videu koji smo analizirali je tonfa-palica koju su koristila trojica od muškaraca koje smo snimili, a kojom su tukli tražitelje azila. Tonfa se izdaje – zadužuju je, jedino u Interventnoj policiji u Hrvatskoj”, kazao je van Dijken.Kako bi dodatno provjerili o čemu se radi, snimku su pokazali bivšem pripadniku hrvatske policije, sada stručnjaku za nacionalnu sigurnost.

“Obzirom da nema oznake, ali vidimo da ima neku svojevrsnu odoru i da ima službeno naoružanje, palicu tonfu, što u Hrvatskoj zapravo duže policijski službenici koji rade u Interventnim jedinicama policije. Po opremi bi to mogao biti pripadnik Interventne policije obzirom na tonfu i na dijelove odore koji su na neki način prepoznatljivi, tako da bi se to s te strane moglo u tom smjeru možda locirati. Granična policija, koliko znam nisu zaduženi sa tonfama, granični policajci, a ni temeljni policajci”, kazao je Željko Cvrtila, bivši savjetnik za sigurnost u MUP-u.

Uspjeli razgovarati s ljudima iz MUP-a

Na pitanje je li moguće da se radi o civilnoj grupi ljudi koja je nabavila opremu koju koristi Interventna policija, Cvrtila je odgovorio da to jednostavno nije vjerojatno iz dva razloga.

“Jedan je da ne vidim motiv da bi netko ušao u to područje i protjerivao te ljude i bavio se uopće migrantima, a drugi je da je to pod visokim stupnjem nadzora policije, znači u tehničkom i u fizičkom smislu i teško je vjerovati da bi neka druga grupa egzistirala pored policije na tom području”, kazao je Cvrtila.Da se doista radi o pripadnicima policije govori i nekoliko izvora koje je tijekom svog istraživanja kontaktirala novinarska mreža.

“Neki od nas već godinama prate Instagram i Facebook profile policajaca koji su javni, stoga smo mogli biti sigurni da rade u policiji. Pisali smo svima koje smo mogli jasno identificirati kroz javno dostupne izvore. Poslali smo im poruku. Tako je moj tim, ovdje u Švicarskoj uspio razgovarati s ljudima koji još rade u hrvatskoj policiji ili su je nedavno napustili”, ispričala je Nicole Voegel iz SRF Rundshau.

‘Čini se da se radi o zataškavanju’

Naći izvore u hrvatskoj policiji ispočetka je bilo vrlo teško, kaže novinarka. Novinari su naišli na „zid šutnje“ kako ga je nazvala. No, nakon nekog vremena uspjeli su ostvariti kontakt. Jedan od njih o poslu na granici je napisao:

“Službeno nema naredbe u smislu da ju je MUP službeno objavio. Međutim, interno, postoji naredba da migranti koji se zateknu na području Hrvatske moraju biti vraćeni preko „zelene granice“. Stoga policajci nisu ništa krivi. Tako im je naređeno. Obaveza im je izvršavati naredbe. Rade sve što policija radi u takvim slučajevima i po naredbi svojih nadređenih. Sve dolazi iz MUP-a. A možeš vidjeti i sama prema brojnim pogreškama koje se ne procesuiraju, čini se da se radi o zataškavanju”, napisao je anonimni izvor iz MUP-a.

Borak.info