Maloljetnica napala ravnateljicu u Zagrebu: ‘Rekla mi je ‘tko te j***‘, a onda je uslijedio kaos!‘

U zagrebačkoj Drvodjeljskoj školi intervenirala je policija nakon sukoba maloljetnice i ravnateljice škole Jadranke Pejčić. Incident se dogodio 5. listopada nakon što je ravnateljica upozorila dvoje maloljetnika koji nisu iz njezine škole da napuste školski prostor. Budući da su uz psovke to odbili, ravnateljica je pokušala pozvati policiju, ali joj je, prema tvrdnji Jadranke Pejčić, maloljetnica iz ruku otela mobitel i naočale te ju je gurnula na pod.

Iz PU zagrebačke nam je potvrđeno da je policija primila dojavu o sukobu zaposlenice škole i maloljetnice te izašla na intervenciju. Maloljetnica je prekršajno prijavljena, a policija nastavlja kriminalističko istraživanje.

Događaj nam je detaljno prepričala ravnateljica, inače profesorica tjelesne i zdravstvene kulture s 41 godinom staža i šest mjeseci pred mirovinom, piše Jutarnji.

– Taj dan nosila sam holter za tlak. Izašla sam van s kolegicom iz računovodstva i u sjenici u krugu dvorišta uočile smo dvoje učenika kako puše cigarete. Pitala sam ih ‘djeco, znate da je u krugu škole zabranjeno pušenje’, na što mi je učenica odgovorila psovkom ‘ma, tko te je..’. Pitala sam je koji je razred. Rekla je da nije iz ove škole, ali da će se tu upisati. Ponudila sam joj da provjerimo dokumentaciju ili da mi barem kaže svoje ime i ponovila da ugasi cigaretu. Ponovno me opsovala i odbila napustiti prostor škole. U trenutku kada sam krenula zvati policiju, mala mi je otela iz ruke mobitel i naočale, gurnula me na pod. Srećom, primila sam se instinktivno za njezinu torbu da ublažim pad jer bih inače sigurno udarila glavom. Bila sa na podu, a ona me navlačila. Vikala je, ne mogu vam niti prepričati kakve riječi. Bojala sam se da će mi se holter potrgati. Kolegica je pozvala policiju, a maloljetnica je otišla – ispričala nam je ravnateljica.

Maloljetnik koji je bio s njom za to je vrijeme šakom udarao po ostakljenom dijelu škole, raskrvario je ruku i pobjegao. Prema riječima Jadranke Pejčić, policija je utvrdila identitet djevojčice na temelju ruksaka koji je ostavila. Osim policije, u školu je stigla i služba Hitne pomoći.

– U svom radnom stažu takvo što nisam doživjela, a nisam od jučer. Ovo je problem svih škola i svih djelatnika u školstvu. To se dogodilo baš na Dan učitelja. Ne znam kako će naše školstvo završiti. Ovo je prestrašno. Kao ravnatelj škole odgovorni ste za sve, a nemate nikakva prava. Maloljetnici mogu sve, mogu lupati po školi, razbijati, paliti, vrijeđati nas, no mi im ne smijemo baš ništa. Svjesna sam da joj nisam smjela niti taknuti torbu, no ona me je gurnula i primila sam se da ne padnem – kaže ravnateljica te zaključuje: – Djeca nisu kriva. Puno je tu obiteljskih problema, rastavljenih obitelji, problemi dolaze od kuće. Zbog takvih problema ljudi i ne žele raditi u školi. Pitam se tko će nam učiti djecu. Onaj tko ne bude sposoban nigdje drugdje zaraditi kruh, pretpostavljam.

S incidentom u Drvodjeljskoj školi upoznati su i u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

“Neprihvatljiv je i najoštrije osuđujemo svaki oblik i vrstu nasilja, a pogotovo ukoliko se radi o prostoru unutar ili u blizini odgojno-obrazovnih ustanova. Škole moraju biti sigurna i poticajna okruženja za svoje učenike, ali i djelatnike, mjesta nulte tolerancije na neprihvatljive oblike ponašanja. Prema informacijama kojima raspolažemo, nadležne institucije rade svoj posao te očekujemo da odgovorni budu i odgovarajuće sankcionirani”, poručuju.

Borak.info