Potvrđene kazne za kršćane i zatvorene tri crkve

Regionalni sudovi u Alžiru potvrdili su, 26. rujna, kazne za o. Rachida i o. Nouha Hamimija. Ovaj alžirski dvojac je kažnjen s otprilike 1500 američkih dolara i osuđeni su na godinu dana uvjetne kazne, piše nedjelja.ba.

Kako je saznao International Christian Concern (ICC) njih dvojica su prvi put osuđeni u odsutnosti za prozelitizam 27. veljače 2021. i to nakon pretresa koji je bio 2017. u knjižari u kojoj rade. Tom su im prigodom pronađena Biblija i ostale kršćanske publikacije.

Od mjeseca svibnja 2021. oni pokušavaju uložiti žalbe na kazne. Pastor Rachid je i vlasnik knjižare u kojoj je bila racija. Također, prolazi i dodatna suđenja protiv svoje župe. Tako je, 6. lipnja, donesena sudska odluka o zatvaranju mjesne crkve Oran City u kojoj je pastoralno djelovao. Istovremeno su zatvorene još dvije crkve u toj župi.

U istoj akciji države do sada je sveukupno 17 crkava zapečaćeno te su još četiri dobile službena upozorenja, ali nisu još zatvorene.

Povodom ovoga događaja ICC–ov brifing o vjerskim slobodama u Alžiru proširio se i na probleme s kojima se susreću protestantske crkve u ovoj zemlji.

“Kako je zemlja izašla iz koronavirusa došlo je do povećanja aktivnosti u vezi s kaznenim prijavama podnesenim protiv pojedinih kršćana, točnije protestanata. Sada je možda više nego ikad vrijeme da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Alžir da promjeni svoj pristup i zaštiti prava kršćanskih manjina u ovoj zemlji”, stoji u objavi ICC-a.