Božinović: Migrante su u fantomkama tukli policajci

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović daje izjavu u Bruxellesu. 

“Ne samo vlada nego glavni ravnatelj je čim je vidio dio tih snimaka poslao stručni tim koji je vrlo intenzivno radio. Koliko mi je poznato, utvrdili su da se radili o policijskim službenicima”, rekao je Božinović.

Kazao je da bi se o svemu trebalo uskoro detaljnije oglasiti Ravnateljstvo policije.

“To je sigurno neki individualni prekršaj nekolicine policijskih službenika”, rekao je. 

“Ako bi se u zakonitom postupku dokazalo ovo o čemu govorimo, to je u svakom slučaju neprihvatljivo ponašanje, ali ga ne bih vezao isključivo uz suzbijanje ilegalnih migracija. To je neprihvatljivo ponašanje policijskog službenika u bilo kojoj situaciji, bilo na stadionu ili nekoj drugoj intervenciji”, tvrdi Božinović.

Nastavlja da se svakoj policiji na svijetu može dogoditi da netko prekorači ovlasti. “Ako se to dogodi i ovdje, onda će uslijediti sankcije.”

O ilegalnim migracijama je rekao kako se ni jedna država članica EU ne može sama nositi s tim.

Mnogi dokazi da su na snimkama policajci

Podsjetimo, niz svjetskih medija objavio snimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi kako tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne koje jako sliče dijelu uniforme te postrojbe. 

Mnogi dokazi da su na snimkama policajci

Podsjetimo, niz svjetskih medija objavio snimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi kako tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne koje jako sliče dijelu uniforme te postrojbe, piše INDEX.

Snimka RTL-a hrvatske policije koja mlati migrante na granici00:00/00:46

Video: RTL

Na sebi nemaju nikakve oznake, a za pasom nose identične pištolje kakve koristi hrvatska policija, one koje izrađuje karlovački HS produkt. 

Snimke su nastale u međunarodnoj novinarskoj istrazi  krajem lipnja. 

U prilog tome da se radi o pripadnicima policije govori i nekoliko izvora koje je tijekom svog istraživanja kontaktirala mreža više europskih medija koji su sudjelovali u istraživanju pod vodstvom nizozemskog Lighthouse Reports.

Borak.info