Dr. Andrea Jurić: Dolaze hladniji dani, povedite računa o imunitetu!

U Zapadnohercegovačkoj županiji ovih je dana primjetan nešto veći broj zaraženih koronavirusom. Kako je za naš list istaknula dr. Andrea Jurić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a, stanje nije zabrinjavajuće, no svakako se treba pridržavati mjera o kojima se već mjesecima govori.

Distanca, izbjegavanje zatvorenih prostora…

 „Broj zaraženih je u blagom porastu, što nije začuđujuće, s obzirom na dolazak jeseni i hladnijih dana kada i imunitet slabi. Upravo o imunitetu treba povesti računa, jer on pomaže organizmu da se brani od bolesti kojoj može biti izložen“, kazala nam je dr. Jurić.

Zasad, kako ističe, nema potrebe za uvođenjem dodatnih mjera, piše Dnevni.ba

„Bitno je održavati tjelesnu distancu i izbjegavati zatvorene prostore u kojima se okuplja veći broj ljudi.  U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima da ostanu kući te se telefonski jave nadležnom liječniku. Nemojte sve ovo shvaćati olako, jer razloga za zabrinutost imamo barem još pola godine“, naglasila je dr. Jurić.

Pfizer i Sinopharm najtraženija cjepiva

U ZHŽ-u trenutačno su dostupna cjepiva Sinovac, Sinopharm, Pfizer i Astrazeneca. Do početka listopada prvom dozom cijepljene su 7.932 osobe, a drugom 6.979 osoba.

„Najviše se traže cjepiva Pfizer i Sinopharm, a tjedno potrošimo oko 300 doza. Zanimanje za njih, općenito gledajući, nije u onoj mjeri kako se to očekivalo“, rekla je dr. Jurić.

Dodajmo i to da je prema posljednjim dostupnim podacima u ZHŽ-u na koronavirus pozitivno 130 osoba, a njih 234 se nalazi u samoizolaciji.

Borak.info