NEĆETE VJEROVATI KOME JE ŠEKS ODAO POČAST, OVO IZNENAĐUJE: ‘Jedino zastupnici SDSS-a nisu prepoznali trenutak’

Na svečanoj sjednici Sabora bivši predsjednik ove institucije Vladimir Šeks emotivno je istaknuo kako bi odluku o raskidanju državnopravnih sveza s bivšom SFRJ, koju je pročitao prije 30 godina, ostala ‘mrtvo slovo na papiru’ da nije bilo žrtve hrvatskih branitelja i pobjede u Domovinskom ratu.

Prisjetio se Šeks u povodu Dana Hrvatskog sabora povijesnih trenutaka koji su prethodili odluci o raskidanju veza sa SFRJ, točnije Božićnog Ustava, usvajanja Rezolucije o prihvaćanju postupka za razdruživanje SFRJ, referenduma o neovisnosti, Brijunske deklaracije, kao i raketnog napada na Banske dvore.

No, prisjetio se i zajedništva kakvo se danas rijetko vidi, piše Dnevno.hr.

Tog 8. listopada 1991. odluku o raskidu državnopravne sveze s bivšom SFRJ Sabor je donio jednoglasno, napominje, slogom lijevih, desnih i centra. Jedino, govori Šeks, nazočni nisu bili zastupnici SDSS-a ‘koji nisu prepoznali trenutak’.

“Zapaženu ulogu imali su i zastupnici SDP-a na čelu s Ivicom Račanom koji je pokazao državničku mudrost i odlučnost”, istaknuo je pa zaključio:

“Spomenuta odluka Hrvatskog sabora je završni državotvorni čin u oživotvorenju hrvatske državnosti, suverenosti i neovisnosti, a usvajanjem povijesne odluke skinut  je ‘teški mlinski kamen koji nas je više od 70 godina vukao u ponor’. Ali sve odluke ostale bi mrtvo slovo na papiru da nije bilo žrtve hrvatskih branitelja i pobjede hrvatskog naroda u obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu, koja je stvarni temelj moderne i demokratske Hrvatske.”

Borak.info