Stršljen ubio mladog oca iz Našica, u trenutku uboda bio s djecom u šumi

MLADI otac iz Našica umro je nakon uboda stršljena.

Muškarac u srednjim tridesetim godina je preminuo jučer u osječkoj bolnici gdje ga nisu uspjeli spasiti od posljedica uboda. 

Čovjek je u četvrtak u teškom stanju vozilom Hitne pomoći doveden na jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za neurologiju. Uslijed više uboda stršljena stradao mu je središnji živčani sustav te mu je stanje bilo kritično. 

Riječ je, kako piše Glas Slavonije, o obiteljskom čovjeku s djecom koji se u nesretnom trenutku našao u šumi na našičkome području, a gdje su bili još i neki radnici. Unatoč tome što je bio najprije zbrinut u Općoj županijskoj bolnici Našice, a potom hitno prevezen u KBC Osijek. Stavili su ga na aparate za održavanje života, no čovjeku nije bilo spasa.

Atršljen je vrlo opasan kukac, zbog čega je potrebno voditi računa pri odlasku u prirodu, posebice u šumu, a gdje je uboden i pacijent koji se trenutačno bori za život u KBC-u Osijek. Doc. dr. sc. Višnja Prus, voditeljica Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek, upozorila je da stršljeni, posebno azijski, mogu izazvati zatajenje vitalnih organa te da od njihova uboda mogu nastradati i sasvim zdrave osobe, ne nužno one koje su alergične na ubode kukaca.

“Nije svejedno gdje stršljen ubode i je li to glava, vrat ili periferija. Stoga treba voditi računa o ponašanju na otvorenome prostoru, posebice ako se odlazi u šumu. Kukci se lako mogu zavući u boce ili limenke, pa tu valja povesti računa. Šumski radnici pa i ribiči obično budu sami, pa je svakako uputno pokraj sebe imati mobilni telefon da u slučaju potrebe mogu nazvati pomoć – upozorava dr. Prus. Loše je, kaže, što taj kukac nema prirodnog neprijatelja. Naša sugovornica naglašava da je pri ubodu potrebna hitna reakcija, a pojašnjava i kako osobe koje su već imale reakciju obično sa sobom nose autoinjektor s adrenalinom za samopomoć do dolaska hitne pomoći. “Osobe koje nose autoinjektor prethodno kod nas prolaze edukaciju da bi znale kako ga koristiti”, rekla je za Glas Slavonije dr. Prus.

Mjesto uboda treba hladiti ledom i javiti se u bolnicu. Treba obratiti pozornost i na reakcije koje prethode anafilaktičkom šoku, a to je otežano disanje, pad tlaka i nesvjestica jer, ako poziv upomoć nije brzo poslan, može doći i do smrtnog ishoda., prenosi INDEX.

Borak.info