‘TO ŠTO JA SMATRAM DA NETKO NIJE NORMALAN…’ Komšić potkurio Dodika: Cijenu njegova ludila mogla bi platiti RS!

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić na Drugom redovnom Kongresu Demokratske fronte koji se održava u Sarajevu ponovo je izabran za predsjednika stranke.

Na konferenciji za medije poslije izbora, govorio je o aktualnoj političkoj situaciji.

Kazao je da ono što njegov kolega iz Predsjedništva BiH Milorad Dodik priča nema osnove ni u zakonima ni Ustavu BiH, prenosi Dnevno.hr.

Hoće li Dodik plaćati vojnike?

“On može pričati što god hoće, osim negirati genocid, za to se kazneno odgovara. Apsolutno je nebitno što će on uraditi i što će odlučiti Narodna skupština RS-a, jer o tome oni ne odlučuju. Takve odluke se mogu eventualno donositi u Parlamentarnoj skupštini BiH”, rekao je Komšić, referirajući se na Dodikove najave da će NSRS povući odluke na osnovi kojih su formirane državne institucije, poput Oružanih snaga, UIO i VSTV-a BiH.

“Kakvu god odluku Dodik i NSRS donesu, ja vas uvjeravam da će Oružane snage, VSTV i sve ono što je u Parlamentarnoj skupštini BiH uspostavljeno nastaviti postojati”, rekao je Komšić.

Naglasio je da se radi o pogubnoj politici, te se upitao znači li to da će, čak i da u RS-u bude donesena takva odluka, biti zatraženo da se vojnici iz RS-a povuku iz Oružanih snaga BiH.

“Pa hoće li im on davati plaće u ovakvoj financijskoj situaciji u kakvoj je Republika Srpska? On to ne može ispoštovati. On, koliko god da je držao sebi da je bitan, važan i da može sve, postoji nešto što se zove Ustav i zakoni”, smatra Komšić.

Upitan o mogućim sankcijama protiv Dodika, Komšić je kazao da je to nešto o čemu odlučuju drugi. Govoreći o sankcijama Europske unije, kazao je da se uglavnom sankcioniraju financijski tokovi koji idu do pojedinca, pa bi se moglo dogoditi da “cijenu njegovog ludila plati cijela Republika Srpska” u smislu prekida dotoka financijskih sredstava.

‘To što ja smatram da neko nije normalan…’

Komentirao je i zahtjev Aljoše Čapare Ustavnom sudu BiH da Dodiku bude oduzeta poslovna sposobnost. Komšić je rekao da o tome odlučuju centri za socijalni rad, poslije čega se ide na sud…

“Na osnovu takve odluke, onda Ustavni sud može postupati. Nemojte me pogrešno shvatiti, ja ću banalizirati stvari do kraja: To što ja smatram da netko nije normalan , a član je Predsjedništva, ne znači da će Ustavni sud tako odlučiti. Mogućnost koja je ostavljena u Ustavu je upravo ta – da se nekome oduzima poslovna sposobnost jer je zbog zdravstvenih razloga spriječen da obavlja svoju funkciju, pa da tek onda Ustavni sud to može odlučiti”, kazao je Komšić, konstatirajući da on nije doktor, piše Klix.ba.

Borak.info