‘BEZ EUFORIJE! NISMO NAJBOLJI NA SVIJETU. REALNO, HRVATSKA JE NEGDJE ŠESNAESTA ILI SEDAMNAESTA…‘

Dojam je pozitivan, recimo, u posljednje dvije utakmice sa Slovenijom i Ciprom sve je djelovalo uvjerljivo, nije bilo nikakve dramatike u sigurnim pobjedama, nekad je to znalo biti kompliciranije.

Vatreni djeluju sigurno, imaju pobjednički gard, a imate dojam da im suparnici ne bi zabili pogodak da se igra još nekoliko dana. Šest ogleda za redom nismo primili pogodak, zabila ga nam je samo Slovenija, ostalo je sve bilo besprijekorno.

– Jasno je vidljivo da Hrvatska djeluje bolje nego na startu kvalifikacija kad smo zapeli sa Slovenijom. Rezultati su pobjednički, igra dobra. Ovo protiv Cipra je djelovalo zaista O.K. Istina, Cipar nije velika kvaliteta, ali danas treba pobijediti bilo koga, i one za koje se misli da su totalni autsajderi. Dečki su baš dobro odigrali, bilo je dobro i protiv Slovenije, dobro je sad sve – kaže nam Robert Prosinečki.

Pitamo Velikog Žutog gdje vidi razlog da Hrvatska sad djeluje bolje neko kad je krenula u kvalifikacije za Katar?

– Ha, sad tu možemo analizirati, vaditi neke razloge, ali mislim da je to nepotrebno. Stvar je tu vrlo jednostavna, nema tu neke velike filozofije. Hrvatska ima ogromnu kvalitetu. Kad imate takvu kvalitetu, onda je sasvim normalno da se stvari moraju poklopiti, da sve mora doći na svoje. Bez daljnjega. Najvažniji su rezultati, a oni nas sad prate, pobjeđujemo, ne primamo pogotke, djelujemo sigurno. Sad treba nastaviti s takvim prezentacijama i to već u ponedjeljak protiv Slovačke. Mislim da će na kraju odlučivati ona utakmica s Rusima na Poljudu. To smo u krajnjoj liniji i očekivali. Ne bi bilo dobro da smo drugi u skupini, onda bi to bio problem s obzirom na te dodatne kvalifikacije – zaključio je Prosinečki.

– Dobro, doživjeli smo taj poraz od Slovenaca, dogodio se taj pogodak. Ali, mislim da Hrvatska kroz cijele ove kvalifikacije igra slično, nema sad tu nekih velikih uspona i padova. Moramo biti realni i kazati da smo mi u skupini najbolji i da naši suparnici nisu nogometna krema. Realno, sve ovo što se događa, sve ove naše pobjede su očekivane. Vidite, kad smo u Ligi nacija igrali protiv jačih suparnika, očekivanja su bila puno veća. Sad smo mi u ovoj skupini prvi nositelji, favoriti, najkvalitetniji. To je objektivno – kaže Besek.

Treba biti realan

Veli da ne treba preuveličavati ove dosege u kvalifikacijama za Katar.

– Sve je to onako kako treba biti. Ne treba sad nakon pobjeda protiv Slovačke, Slovenije ili Cipra stvarati atmosferu po kojoj smo sjajni, najbolji na svijetu, jer to nismo. Negdje smo šesnaesti ili sedamnaesti… Vidite, mi smo u posljednjoj utakmici protiv Cipra mogli igrati s ovako mladom obranom. Bismo li je mogli imati, primjerice, protiv Engleske? To je pitanje.

Besek zaključuje…

– Treba biti realan, gledati kvalitetu naših suparnika u kvalifikacijama, te ne treba donositi neke preuranjene zaključke, ali da je Hrvatska na dobrom putu prema Svjetskom prvenstvu u Kataru, to definitivno stoji. Očito će odlučiti utakmica s Rusima u Splitu, piše Jutarnji.

Borak.info