Tip iz Paraga prodao pušku djetetu, iznuđivao drugo dijete. Kazna? Rad za opće dobro

Muškarcu iz romskog naselja Parag sud je za ilegalno posjedovanje oružja i iznudu djeteta izrekao kaznu rada za opće dobro. Ta sankcija bila je prijedlog Državnog odvjetništva, doznaje Nova TV.

Muškarac je ilegalno posjedovao automatske puške i stotine komada streljiva te je oružje prodao djetetu za 4000 kuna. Osim toga, zastrašivanjem je djetetu uzeo 23 tisuće kuna.

Mora odraditi 600 sati za opće dobro

Za sve to pravomoćnom presudom osuđen je na 600 sati rada za opće dobro. Sud u Čakovcu kaže da je tu kaznu predložilo tužiteljstvo. Iz tužiteljstva pak odgovaraju da ih je do takvog prijedloga dovelo niz činjenica vezanih za okolnosti djela i samog počinitelja.

“Prijedlog kazne uzima u obzir i nužnost ostvarivanja svrhe opće prevencije kao jedne komponente zakonom definirane svrhe kažnjavanja”, stoji u odgovoru Županijskog državnog odvjetništva Varaždin za Dnevnik Nove TV.

Božinovićev savjetnik: Ponekad se zločin ipak isplati

Ni tužiteljstvo ni sud nisu htjeli pred kamere. Savjetnik ministra Davora Božinovića Vladimir Faber pak otvoreno kaže: “Mi kažemo da se zločin ne isplati. Ponekad se u praksi čini kako se zločin ipak isplati.” Dodaje da su kod tog 37-godišnjaka u Paragu pronašli oružje vojne namjene.

“Za ta kaznena djela predviđena je kazna do tri godine zatvora. Također smo dokazali kazneno djelo iznude na štetu maloljetne osobe. Kad znamo da je za to kazneno djelo predviđeno do pet godina zatvora, a da je ukupna presuda bila rad za opće dobro, onda se mi zaista pitamo je li ispunjena svrha kažnjavanja”, smatra Faber.

“Je li ovime izrečena društvena osuda? Neka gledatelji sami daju odgovor. Drugo pitanje: Je li ostvarena generalna prevencija? Ja sam siguran da nije. I treća bitna stvar je povjerenje građana u institucije”, dodaje Faber.

Stručnjak za kazneno pravo: Tu nema pravednosti

U sredini u kojoj je nasilje često, držanje takvog oružja je opasno. Država treba unijeti sigurnost, a presuda je bez duha i kritike, smatra stručnjak za kazneno pravo Petar Veić.

“Tu nema pravednosti, tu nema poruke koja je kao generalna prevencija upućena svima, a osobito poruka prava nije upućena počinitelju”, kaže Veić. Presuda, tvrdi, mora odražavati i ono što građani očekuju.

“Pravosudni sustav ne može nametati isključivo svoja razmišljanja i kriterije jer ti kriteriji moraju korespondirati i s osvjedočenjima građana i sa zakonom, odnosno sa svrhom kažnjavanja”, dodaje Veić. Međimurska policija i dalje pojačano nadzire naselje Parag, tvrdi Faber, gdje drže rekord u oduzimanju protupravnog oružja.

“Razgovaram svakodnevno s policajcima. Oni mi sami kažu da se osjećaju ponekad kao da rade Sizifov posao. Onda im još na strmini netko doda teret, a taj su teret u prenesenom značenju presude, odnosno kaznena politika koja je vrlo blaga”, kaže Faber. U državama Europske unije, dodaje, kazne su znatno oštrije. Troškovi kaznenog postupka u ovom međimurskom slučaju, prema sudskoj odluci, idu na teret proračuna suda, piše Index.

Borak.info