Deset najvažnijih savjeta za uštedu goriva

Novo drastično poskupljenje goriva šokiralo je hrvatske vozače. Gorivo nikad nije bilo skuplje.

Mnogi će gledati kako da uštede koju kunu. A to mogu učiniti s nekoliko jednostavnih promjena u načinu vožnje.

Nježno s papučicom

Prvo i osnovno pravilo štedljive vožnje je oprezno stiskanje papučice gasa.

Držite okretaje u najpovoljnijem rasponu.

Kada postignete željenu brzinu, prebacite u najviši mogući stupanj prijenosa i održavajte brzinu, piše Dnevnik.hr.

Ne vozite u “leru”

Pogrešno je dugo se “kotrljati” do semafora u praznom hodu. Automobil, ovisno o motorizaciji, troši od 0,5 do jedne litre goriva na sat dok pri kočenju motorom elektronika isključuje ubrizgavanje goriva u cilindre i tako praktički u tim trenucima smanjuje potrošnju na nulu.

Osim što štedite gorivo i ne smetate na cesti, dulje će vam potrajati i kočne obloge.

Ispraznite prtljažnik, skinite sve s krova

Nemojte se voziti s nepotrebnim teretom u automobilu.

Ostavite kod kuće sve što vam ne treba: Pancerice na ljetovanju ili prazna gajba piva koja cijeli tjedan putuje s vama na posao i natrag nisu vam potrebni.

Svakih 100 kg opterećenja povećava potrošnju oko 5 posto.

Isključite motor na mjestu

Mnogi novi automobili danas dolaze sa sustavom start-stop koji isključuje motor dok auto stoji, čime se u gradskoj vožnji može znatno uštedjeti.

Možete i sami isključiti automobil kad znate da ćete malo dulje stajati – recimo ako vam se upravo ugasio semafor “pred nosom”.

Usporite!

Vozite li 120 po autocesti umjesto 140 km/h, možete smanjiti potrošnju i do 15 posto. S automobilom koji troši 8 litara na putu od Zagreba do Splita i natrag uštedjet ćete oko 70 kuna.

Nemojte pretjerivati s ovom metodom – ako mislite voziti 90 km/h, radije otiđite starom cestom. Uštedjet ćete puno više.

Uklonite nepotrebne nosače

Krovne kutije izvrsno su rješenje za višak prtljage, ali bitno povećavaju potrošnju. Skinite ih kad vam više ne trebaju, i to ne samo kutije nego i nosače. Samo nosači kvare koeficijent otpora zraka za 25 posto, što rezultira 10 posto većom potrošnjom. S kutijom na krovu potrošnja se povećava za dodatnih 10 posto. Veliki paket na krovu može povećati potrošnju za čak 40 posto.

Vozite konstantnom brzinom

Kočenjem rasipate kinetičku energiju, a onda trošite gorivo da je ponovo “stvorite”.

Sportska vožnja s puno naglih ubrzanja i kočenja može povećati potrošnju i do 50 posto. Ako želite štedjeti, pokušavajte što je više moguće voziti konstantnom brzinom.

Ako imate tempomat, koristite ga. Pokušajte predvidjeti što će se dogoditi ispred vas kako biste izbjegli nagle promjene brzine kretanja.

Štedljivo s klimom

Isključite klimatizacijski uređaj na nižim brzinama. Oko 90 km/h višak goriva koji troši klima izjednačuje se s povećanom potrošnjom zbog otvorenih prozora pa se na višim brzinama klima više “isplati”, a i propuh može biti naporan.

Ovaj savjet vrijedi za proljeće i jesen – naravno da ne preporučamo vožnju užarenim asfaltom usred kolovoza bez klime zbog uštede od 2 kune.

Provjerite tlak u gumama

Gume na automobilu uvijek trebaju biti pod tlakom koji je propisao proizvođač, i zbog potrošnje goriva, ali i zbog mnogih drugih razloga – od prianjanja za podlogu do ravnomjernog trošenja.

Tlak 0,5 bara manji od potrebnog znači 2 posto višu potrošnju.

Redovito održavajte automobil

Najmanje troši posve ispravan automobil.

Staro ulje, napola začepljeni filtar zraka i slični rezultati nemara odražavaju se i na potrošnju goriva.