DOLAZE KOD NAS TOČITI: Kolika je razlika u cijeni goriva u BiH i Hrvatskoj

U Hrvatskoj je ponovno znatno poskupjelo gorivo. Prosječan spremnik od 50 litara dizela skuplji je čak 19,5 kuna, za spremnik benzina treba izdvojiti 13 kuna više, a plina 15 kuna.

U svijetu cijene plina, električne energije i goriva rastu već dulje vrijeme. O snižavanju trošarina, koje zajedno s porezima opterećuju cijenu goriva oko 60 posto, u Vladi nemaju precizan odgovor.

Iako cijene goriva vrtoglavo rastu, ministar gospodarstva Tomislav Ćorić kaže da se ne razmišlja o snižavanju trošarina.

– Cijena plina za kućanstva do 1.4 sljedeće godine će biti na ovoj razini, Hrvatska u ovom trenutku i po pitanju el energije i plina za kućanstva, uživa situaciju da je cijena nepromijenjena i bit će i sljedećih mjeseci za razliku od cijele Europe, poručio je Ćorić.

Ministar financija Zdravko Marić smatra pak da trošarine nisu nedodirljive, piše Dnevni.ba.

– U ovom trenutku ne bih niti potvrdno niti odbacio bilo koju od opcija. Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati i kakve će biti preporuke Europske komisije, kakvo će biti ponašanje drugih zemalja, pa nećemo ni mi odstupati, rekao je Marić, javlja HRT

Premijer Hrvatske Andrej Plenković zasad ne otkriva moguće opcije, ali kaže da Vlada s velikim zanimanjem prati rast cijena. 

Iako i u Bosni i Hercegovini cijene goriva rastu iz tjedna u tjedan i dalje su ipak nešto niže nego u susjednoj Hrvatskoj, zbog čega mnogi u pograničnim područjima prelaze na teritoriju BiH kako bi natočili pun rezervoar.

Cijena dizela na bh. pumpama danas iznosi od 2,16 do 2,41 KM, dok za litar benzina treba izdvojiti od 2,21 KM do 2,41 – ovisno od kompanije.

Borak.info