HDZ JE VIŠE NE ZANIMA! Kolinda niže uspjehe na međunarodnoj sceni: Ovo su njena dva najvažnija prijatelja

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izabrana je za predsjednicu povjerenstva Međunarodnog olimpijskog odbora za nadzor izbora budućeg domaćina Olimpijskih igara, a prema priopćenju MOO-a Grabar-Kitarović odmah će preuzeti novu dužnost te na toj poziciji zamijeniti Norvežanku Kristinu Kloster Aasen koja je podnijela ostavku pošto je izabrana u Izvršni odbor.

“Zahvalna sam na ovoj prilici za suradnju s potencijalnim domaćinima na olimpijskim projektima, što će im pomoći u postizanju njihovih dugoročnih ciljeva za razvoj, javno zdravstvo, sudjelovanje u sportu i uključivanje. Željela bih nastaviti raditi na poslu započetim pod Kristininim vodstvom. To je uzbudljiva prilika za razvoj inovativnih načina usmjeravanja olimpijskih igara u budućnost i istraživanje izazova s ​​kojima se susreću novi domaćini, poput klimatskih promjena”, rekla je bivša hrvatska predsjednica komentirajući izbor u povjerenstvu, a njeno imenovanje pozdravio je i predsjednik MOO-a Thomas Bach, piše Dnevno.hr.

“Povjerenstva budućih domaćina imaju važnu ulogu u oblikovanju budućnosti Olimpijskog pokreta. Kolinda Grabar-Kitarović ima bogato i raznoliko iskustvo, uključujući i djelovanje na najvišim razinama vlasti i u međunarodnim odnosima. Kao članica povjerenstva, već je pridonijela uspješnom provođenju prvih izbora prema novom pristupu u odabiru olimpijskih i paraolimpijskih domaćina, odabirom Brisbanea za domaćina OI 2032.”, dodao je.

Nije se ni pokušala vratiti u stranku

Čini se dakle da bivšoj predsjednici otkako nije politički aktivna cvjetaju ruže. Uz to što se u javnom prostoru spominje kao kandidatkinja za glavnu tajnicu NATO-a, spekulira se i o nekoj od njenih funkcija u UN-u, radi čega je navodno nedavno SAD posjetila sa svojim nasljednikom, predsjednikom Zoranom Milanovićem, s kojim je danas znatno bliža nego li sa šefom svoje nekadašnje stranke Andrejom Plenkovićem.

U HDZ se Grabar-Kitarović do danas nije ni pokušala vratiti. Cilj joj je graditi vlastitu međunarodnu karijeru i na tom putu dobro joj ide. Put je to na kojem joj je barem kada je MOO u pitanju pomogao njen prijatelj Zlatko Mateša, dugogodišnji čelnik Hrvatskog olimpijskog odbora.

Osim što prijateljuje s Matešom, Grabar-Kitarović do danas je u prijateljskim odnosima ostala i sa svojim nekadašnjim savjetnikom Tomom Madžarom. Madžar je u timu bivše predsjednice imao važnu ulogu. Bio je naime njen savjetnik za zdravstvo i sport, a baš ova posljednja komponenta pridonijela je njenom novom angažmanu u Međunarodnom olimpijskom odboru, za što se Madžar navodno srčano založio u sportskim krugovima u kojima je dobro poznat i cijenjen kao iskusni liječnik brojnih sportaša.

Promocija sporta

U međuvremenu je predsjednica postala članica Vijeća u Hrvatskom olimpijskom odboru, a osim što s vremena na vrijeme volontira na Banovini, u zadnje vrijeme Grabar-Kitarović puni svoju biografiju raznim članstvima u brojnim međunarodnim organizacijama poput primjerice Atlantskog vijeća sa sjedištem u Washingtonu.

Inače, treba napomenuti kako je Atlansko vijeće glavni zagovaratelj inicijative “Tri mora” za koju se bivša predsjednica tijekom mandata intenzivno zalagala. Osim toga, Grabar-Kitarović članica je organizacije Friends of Europe čije je središte u Bruxellesu. Uz nju, u ovoj organizaciji djeluje i bivši šef Europske komisije Jean Claude Juncker, dok je s Carlom Bildtom članica Trilateralne komisije.

Malo je poznato da je nedavno postala članica Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela, ali i da je postala ambasadorica za promoviranje cijepljenja preko neprofitne organizacije “Women Political Leaders”. Na popisu organizacija spominje se i azerbajdžanska nepolitična organizacija Nizami Ganjavi International Center.

Borak.info