Silovanje u zatvorskoj bolnici, odvjetnica najavila tužbu protiv države

Ne stišavaju se reakcije na jeziv slučaj iz Zatvorske bolnice u Zagrebu. Zbog silovanja mladića s kojim je dijelio sobu nepravomoćno je na 4 i pol godine zatvora osuđen 28-godišnjak. Odvjetnica žrtve najavljuje tužbu protiv države koja, kaže, nije spriječila taj strašan zločin.

Valentinovo 2019. Zatvorska bolnica, odjel psihijatrije. Iza zaključanih vrata scenarij iz horor-filmova.

Mladića s psihičkim teškoćama silovao je drugi zatvorenik, osuđeni silovatelj.

Iživljavao se, prijetio smrću. Nitko, tvrdi žrtvina odvjetnica, nije reagirao.

– Prijava nije došla iz sustava. Koliko je meni poznato, ni primarni liječnik ni naknadno kirurg koji ga je pregledao nije prijavio – prijavila je sama žrtva, kaže odvjetnica žrtve silovanja, Lidija Horvat.


Silovatelj je nepravomoćno osuđen na 4 i pol godine zatvora, no glavno je pitanje – je li se gnusan zločin mogao spriječiti. Pravosudni policajci tog kobnog dana obilazili su sobu, no tvrde da ništa nisu zamijetili – sve dok žrtva nekoliko dana poslije nije istupila sama, piše HRT.

– I odmah po prijavi pravosudni policajci su reagirali, izdvojili ga, maknuli ga, napravili su izvješće proslijedili su dalje prema Upravi za zatvorski sustav koja je trebala dalje poduzimati ono što je trebala zakonski poduzeti. Ali nije poduzela ništa? A to trebate pitati Upravu za zatvorski sustav i Ministarstvo pravosuđa zašto se nije ništa poduzelo, ističe zamjenik predsjednika Sindikata pravosudne policije Krešo Jelenko.

Pa smo ih i pitali, no u resornom ministarstvu poslali su samo dopis da je sve napravljeno prema pravilima.

– Ministarstvo pravosuđa i uprave Zatvorska bolnica (…) o navedenom događaju pravovremeno je obavijestila nadležnu IV. policijsku postaju radi provođenja istražnih radnji, a o navedenom je obaviješten i nadležni sud. Propusti službenika Zatvorske bolnice u navedenom slučaju nisu utvrđeni, navode.

I dok institucije peru ruke, odvjetnica žrtve najavljuje tužbu protiv države. Pita se kako se smanjeno ubrojiv osuđeni silovatelj mogao naći u istoj ćeliji s mladićem koji ima psihičke teškoće.

– Mislim da su to okolnosti o kojima treba voditi računa država. I da je država upravo ta koja je zadužena za sigurnost onih koje je lišila slobode, ističe odvjetnica Horvat.

Zločin koji je zgrozio javnost kap je u moru problema zatvorskog sustava koji pati od prenapučenih ćelija i manjka policajaca.

Ako tužba prođe, račun će platiti porezni obveznici.

Borak.info