Plenković: HDZ će uplatiti novac, otklanjam odgovornost sadašnjeg vodstva stranke

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare nakon što je Vrhovni sud objavio pravomoćnu presudu za aferu Fimi Medija. Rekao je da HDZ poštuje pravni poredak i odluke sudova te će postupiti prema presudi Vrhovnog suda. Međutim, otklonio je odgovornost aktualnog vodstva stranke za radnje pojedinca i nekih drugih ljudi u prošlosti poručivši da neće prihvatiti “etiketu Ive Sanadera niti bilo kakve kriminalne organizacije”.

Podsjetimo, bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu zbog zdravstvenog je stanja kazna smanjena s 8 na 7 godina zatora. Potvrđene su i kazne za ostale optuženike. HDZ kao pravna osoba mora platiti 3 i pol mil. kn kazne i u proračun vratiti 14 mil. nezakonito stečenih kuna. Mladen Barišić tako je dobio dvije godine i 10 mjeseci, a Branka Pavošević godinu i četiri mjeseca. Ratko Maček oslobođen je krivnje.

– HDZ poštuje hrvatski pravni poredak i odluke hrvatskih sudova te će postupiti po presudi Vrhovnoga suda. Uplatit će izrečenu kaznu u državni proračun. Kao legalisti prihvaćamo presudu, žao nam je da nisu uvaženi svi elementi koje su naši odvjetnici podnijeli u žalbenom postupku. Nakon što razmotrimo presudu moguće je da ćemo poduzeti daljnje pravne radnje poput tužbe pred Ustavnim sudom. Nakon toga na stranačkim ćemo tijelima donositi odluke što i kako dalje, poručio je Andrej Plenković.

“Ne prihvaćamo etiketu Sanadera, niti bilo kakve kriminalne organizacije”

Što se tiče poitičkog aspekta presude, dodao je “kako otklanja bilo kakvu odgovornost aktualnog vodstva stranke za radnje koje su bile radnje pojedinaca između 2004. i 2009. godine.” Dodao je kako HDZ daje potpunu potporu pravosuđu da bude samostalno u radu, “obzirom na brojne komentare koje se mogu čuti proteklih mjeseci, posebno u raspravi o izboru predsjednika Vrhovnog suda – da je hrvatsko pravosuđe ‘HDZ-ovo pravosuđe’, ili ‘Šeksovo’ pravosuđe”. Takve je izjave nazvao “nebuloznima”. 

– Ne postoji HDZ-ovo pravosuđe, to pokazuje i današnja presuda. Da li neki suci rade pod pritiskom naših političkih oponenata, pa i retorike Zorana Milanovića – to ne znam. To nije na meni da komentiram. Zbog presude koja se odnosi na Ivu Sanadera, i činjenice da je zlouporabio položaj predsjednika Vlade došlo je do povezivanja pravne osobe – HDZ-a. Veliki dio tadašnjeg HDZ-a ne da nije mogao imati veze, nego teško da mogu biti odgovorni, poručio je predsjednik HDZ-a. Neće, rekao je, prihvatiti etiketu Sanadera, niti bilo kakve kriminalne organizacije.

“Oporba se raspada sama od sebe, pokušat će iskoristiti ovu situaciju”

Vezano za oporbu kazao je da sasvim sigurno koristiti ovu sitaciju te dodao: “Gotovo da mogu lakše govoriti o ovome jer sam u HDZ-u od 2011., a više od polovine toga sam predsjednik. Vodimo stranku na transparentan način, podmirujemo sve svoje obveze, nemamo ni kredite ni dugove”. Što se tiče političke cijene za ovaj slučaj, HDZ ju je platio na parlamentarnim izborima 2011. dodao je.

– U situaciji kada smo pobijedili na izborima 2016. i 2020., kada se oporba raspada sama od sebe, pokušat će iskoristiti ovu situaciju i nešto ušićariti, ali neće to dugo trajati, dodao je. Stranka će platiti, zatvoriti tu stranicu i ići dalje, rekao je i izrazio žaljenje što dio navoda koje su odvjetnici podnijeli nije uvaženo, piše HRT.

Borak.info