Trideset je godina od smrti Zdenka Bogdana; mural u Biogracima u njegovu čast ove godine je dodatno proširen

Na današnji dan prije točno 30 godina, 13. listopada 1991. godine, u ranim jutarnjim satima započela je akcija oslobođenje sela Marinci kojeg su okupirale srpske snage i spajanje s hrvatskim snagama koje su se hrabro držale i bile u neprijateljskom okruženju u selu Bogdanovci.

Oslobađanjem sela Marinci omogućilo bi se uvođenje i drugih hrvatskih snaga u taj prostor i izvršio proboj prema samom Vukovaru.

Poslije velikog otpora srpskih snaga koje uništavaju i tri hrvatska tenka, a po zapovijedi nadređenih dolazi do povlačenja na početne položaje u Nuštar i propuštanje humanitarnog konvoja Crvenog križa.

Navedena akcija nije dalje nastavljena ali je dala veliki doprinos u daljnjoj obrani ovog područja, prisilivši neprijatelja na pregrupiranje, a time i privremeno rasterećenje pritiska na Vukovar. Na tom pravcu poginula su ti pripadnika ATJ Lučko: Antun Haban, Zdenko Bogdan i Nenad Režić. Još 15 pripadnika je ranjeno. Poginula su i trojica pripadnika policije Slavonski Brod: Adam Pavičić, Mato Živić i Tomislav Vinković.

Širokobriježanin iz mjesta Biograci Zdenko Bogdan koji se među prvima priključio u obranu Hrvatske pristupivši postrojbi MUP-a HV-a 1990. godine, nakon toga postaje pripadnik specijalne postrojbe ATJ Lučko koja je dala svoj veliki doprinos u domovinskom ratu, isto kao što je do tog tragičnog dana davao i sam Bogdan.

Rođen je 1969. godine i sve do početka rata živio je u Biogracima, gdje njegovi broji prijatelji, rodbina i sumještani obilježavaju 30. godišnjicu njegove smrti. Zdenko ih je zadužio da ga se ponosno i časno sjećaju i da nikada ne zaborave hrabrost i žrtvu koju je dao za generacije koje dolaze, piše Vrisak.info.

Kako ga mlađe generacije ne bi zaboravile, igralište ispred osnovne škole u Biogracima ponosno nosi njegovo ime “Sportski centar Zdenko Bogdan”. Također, prije godinu dana, na 29. godišnjicu smrti, uz financijsku podršku obitelji i mještana na pročelju zida tog igrališta naslikan je i mural kojeg je napravio akademski grafičar Ante Vican. Ove godine je mural proširen, te je njime, na još ljepši način, odana počast Zdenku Bogdanu. 

Zdenko Bogdan i svi hrvatski branitelji koji su živote dali za obranu od okupatora zlatnim slovima trebaju biti upisani u sjećanja svih nas. Neka im je vječna slava i hvala!

Borak.info