VUČIĆ ZAURLAO! ‘NEMA POVLAČENJA, ŽIVJELA SRBIJA’: Obišao vojarnu! Vojska je spremna braniti Srbe!

Opet su buknuli nemiri u Kosovskoj Mitrovici, javljaju beogradski mediji.

Ovaj put je sve počelo zbog intervencije kosovske policije za ekonomski kriminal i carine koja je, kažu, zatvorila više trgovina u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i okolnim mjestima. “Upadaju u skladišta, trgovine, ljekarne ne rade, izvode akciju na svoju ruku i bez konzultacija i pripreme sa policijom u sjevernom dijelu Mitrovice”, prenosi RTS izjave svjedoka.

Zbog toga su, kažu, nezadovoljni građani izašli na ulice, a u jednom trenutku su kamionima i vozilima blokirali gradske ulice i raskrižja. Na to je opet reagirala policija koja je aktivirala suzavac i šok bombe, a mogle su se čuti i sirene za uzbunu.

Mediji pišu da je jedan Srbin upucan. Kosovo online javlja da je tijekom akcije policije u Zvečanu upucan u leđa i nalazi se u teškom stanju.

“Ozljeda je nanesena vatrenim oružjem, ustrijeljen je u predjelu grudnog koša. Povrijeđena mu je lopatica i rebro, spremamo se za operaciju bi mu izvadili metak. On se nalazi u intenzivnoj njezi i u teškom je stanju”, rekao je kirurg Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica.

Vučić se oglasio i na Instagramu. Kaže da predaja nije opcija.

“Čini mi se da se svaki čovjek danima, nedjeljama, mjesecima, ponekad i godinama, muči dok ne prelomi, dok ne donese odluku, a teške odluke odgovorni i ozbiljni ljudi ne donose lako. Ipak, kada odluku donesete, osjetite nesvakidašnji mir i spokoj, jer znate da ste donijeli ne najbolju, već jedinu moguću. Naša odluka je jasna i čvrsta kao stijena, čuvat ćemo i obranit ćemo naš narod na Kosovu i Metohiji. Nema povlačenja! Predaja nije opcija! Živjela Srbija”, napisao je Vučić na Instagramu.

“Molim vas samo da me saslušate do kraja. Neću govoriti o prošlosti. Neću o tome koliko nas je bilo 1961. na Kosovu, a koliko nas je danas”, rekao je Vučić okupljenim Srbima.

“Reći ću vam samo par stvari. Sasvim sam siguran da dobro znate da smo se borili i trudili da sačuvamo srpski narod i Srbiju. Samo zahvaljujući mom trudu Kosovo danas nije u Ujedinjenim Nacijama”, rekao je Vučić.

“A koje je rješenje dobro? Racionalno, održivo, a da ne ugrozimo Srbiju? Trebalo je podići Srbiju. Dio ovih momaka znam i sa stadiona. Ja sam taj koji je kriv i koji je rekao da ne napadate Rosu. Sve njih sam molio. Zato danas živ nisam bio dok nisam video da će Sofronijević biti dobro. Rekao sam Lajčaku “Zauzdajte ih, ili ćemo mi”. On je rekao ‘radimo na tome’ i onda su se povukli. Imali su podršku makar jedne države. I to nije zemlja EU“, rekao je Vučić.

“Njima nije samo cilj neovisno, cjelovito Kosovo. Amerika, Britanija, Njemačka.. baš njih briga što će oni raditi na Kosovu”, rekao je srpski predsjednik.

“Danas sam samo nazvao Lajčaka i rekao mu što mislim. Time sam se loše ponio i izgubio strpljenje”, rekao je Vučić.

“Što god da se tamo dogodi, oni će reći da su jurili kriminalce. Zamislite vi te kriminalce koji zarađuju na Plazma keksima. Mjesec dana nam ne daju lijekove”, govori Vučić pred okupljenim Srbima.

“Oni ne žele ispuniti Briselski sporazum. Ako oni krenu nasiljem, vi zaštitite svoj narod, a mi ćemo biti uz vas. Ali imate u vidu cijenu koju ćemo morati platiti. Ali ako nastave, onda nećemo imati izbora”, rekao je Vučić.

“Molimo NATO da obavi svoj posao. Molim Albance da ne pokušavaju nasiljem, a ako to opet budu pokušali i ako misle da su dovoljno jaki da to naprave, usprkos tome što će cijeli svijet tražiti moju glavu, moj odgovor će biti kristalno jasan, a to je da u toj borbi moramo zaštititi živote naše djece na Kosovu. Ne samo da ćemo zaštititi te živote, nego vam danas prvi put kažem sa sigurnošću da ćemo u toj borbi i pobijediti”, rekao je Vučić i zaključio svoj govor, a potom je najavio da ide u Kraljevo, piše Dnevno.hr.

“Još 2017. godine sam rekao da Srbija neće dozvoliti novu Oluju i Bljesak. Rekao sam da nećemo dozvoliti pogrom nad našim narodom i zato sam odmah došao ovdje. Ja vas ne mogu pozivati da idete u sukobe s bilo kim. Nisam glup da ne vidim da je to vaš dogovor. Tu su i emocije. Ali ono što vam mogu reći, što god da se desi, Srbija će biti uz vas i svi znaju što to znači”, rekao je srpski predsjednik, na što je uslijedio pljesak okupljenih kosovskih Srba.

Borak.info