OVO POVRĆE UBIJA HELIKO BAKTERIJU! Osim što će vas riješiti bolne infekcije, štiti i od raka!

Procjenjuje se da je heliko bakterijom (Helicobacter plyori) inficirana polovina čovječanstva, ali se simptomi bolesti, infekcije koja napada sluznicu želuca, ne razvijaju kod svih. Tako neprimjetno može boraviti u našem tijelu čak i cijelog života.

Osim u želučanoj sluznici može se pojaviti i u zubnim naslagama, ranicama u usnoj duplji, pljuvački i stolici. Kao i sve druge bakterije, veoma lako se prenosi preko nečistih ruku, zbog čega se u narodu i naziva bolest prljavih ruku.

Uzrok infekcije

Nedovoljno čista hrana, neispravna voda, kao i prljave ruke najčešći su putevi prijenosa ove infekcije. Takođe, helicobacter pylori infekcija se može prenijeti i metodom „usta na usta” sa zaraženih na zdrave osobe, piše Dnevno.hr.

Najčešći simptomi su bolovi u želucu, žgaravica, nadutost, slaba probava i otežana probava, mučnina, povraćanje, neprijatan zadah.

Neki pacijenti sa kroničnim gastritisom nemaju nikakve tegobe, ali se one, s druge strane, mogu intenzivirati ukoliko, na primjer, dođe do pojave čira na želucu udruženog s infekcijom. Pored jake boli, koja je najdominantniji znak, dolazi i do gubitka apetita, pa samim tim i tjelesne težine, a javlja se i krv u stolici, što se događa u oko 25 posto slučajeva.

Postoje i drugi simptomi koji upućuju na to da se heliko bakterija nastanila u našem organizmu. To su: depresija, nedostatak energije i snage, anksioznost, kronični umor, nesanica, promjene na koži. Intenzitet tegoba je različit, pa će tako kod nekih bolesnika prevladavati želučane smetnje, dok će drugi snažnije osjećati indirektne simptome.

Povezanost s rakom

Pored toga, prema najnovijim podacima, sve je veća udruženost helicobacter pylori bakterija i karcinoma ili (MALT) limfoma želuca. To daje novu, mnogo ozbiljniju dimenziju za ovu bakterijsku infekciju, naročito zbog toga što još uvijek nije utvrđeno zašto se ove opake bolesti razvijaju samo kod pojedinih pacijenata.

Posebno je zabrinjavajuće što je među onima koji su inficirani bakterijom Helicobacter pylori četiri puta češća pojava karcinoma želuca.

Terapija

Terapija ove infekcije prvenstveno podrazumijeva potpunu promjenu prehrane i životnih navika. Treba jesti redovno i često, u manjim količinama, a pritom je neophodno izbjegavati jako začinjenu i ljutu hranu, kao i konzumiranje alkohola.

Infekcija heliko bakterijom može biti udružena sa intolerancijom na gluten, pa bi bolesnik trebao izbjegavati kruh, tjestenine, peciva, odnosno namirnice koje sadrže brašno od pšenice, raži ili ječma.

Također, u prehrani nisu poželjni soja i kravlje mlijeko, kao i kofein, alkohol, sol, industrijski prerađena hrana, masno crveno meso i gazirana pića. Heliko bakterija u želucu svakako zahtijeva disciplinu i dosljednost u prehrani.

Kako bi se izbjegli neugodni simptomi u jelovnik bi trebalo uvesti hranu bogatu vlaknima poput voća i povrća, naročito jabuke, brusnicu, luk, celer, mahunarke, te laneno sjeme.

Od mesa treba izbjegavati sva prženja, kao i roštilj. Poželjno je uvesti ribu najmanje dva puta tjedno. Izbjegavajte umjetne zaslađivače i šećere i potrudite se da jedete manje kiselo voće.

Moćno povrće – najbolji saveznik

Jedno istraživanje je pokazalo da je dovoljno samo 70g brokule dnevno da bi se koncentracija heliko bakterije smanjila za čak 40 posto. Potrebno je da ovaj režim prehrane provodite barem dva mjeseca.

Brokula je namirnica, koja daje gotovo sve neophodno za zdravlje, pomlađivanje i detoksikaciju organizma. Ona spriječava alergiju, prehladu, artritis, rak, dokazuju istraživanja, ali  i bolesti oka, daje neophodnu energiju i vitalnost, a uz to pomaže i mršavljenju.

Ova se infekcija liječi promjenom prehrane, ali i medikamentima, stoga je ključno za ozdravljenje terapija dogovorena s liječnikom.

Borak.info