Ovaj čovjek ima plaću veću od 50.000 kuna neto! Tvrdi da ga direktor maltretira

Krešimir Rakoci je kontrolor leta zaposlen u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe i predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja. Njegova plaća je veća od 50 tisuća kuna neto, ali se suočio s ozbiljnim problema da ostane bez tih, za Hrvatsku ekstremno visokih primanja.

Naime, zbog optužbe za tri ozbiljna prijestupa u proteklu godinu dana pokrenut je postupak otkaza ugovora o radu. No budući da je Rakoci i sindikalni čelnik otkaz mu nije mogla uručiti uprava tvrtke nego je pokrenut sudski postupak pred nadležnim Općinskim sudom u Velikoj Gorici.

S pokretanjem postupka o otkazu Krešimiru Rakociju u medije se plasira priča da direktor Vlado Bagarić maltretira i zastrašuje zaposlenike, a prozvani Bagarić to ovako objašnjava:

“U proteklih godinu dana Krešimir Rakoci je napravio tri velika prijestupa u izvršavanju radnih obveza u skladu s ugovorom o radu. Odbio je obveze iz radnog odnosa, nedavno nije došao na posao i  satima se nije javljao na službeni telefon. Kolega ga je morao zamijeniti da ne bismo morali zatvarati zračne prostore iznad RH, piše MAXPORTAL.

Nedavno  je napravio ozbiljniji propust, nije napravio stručnu provjeru koju je trebao napraviti u skladu s propisima, a poslije toga, što je veća krivnja,  lagao da je to napravio tvrdeći da je osobno odnio dokumente u Ured za licenciranje, a poslije je utvrđeno da nije točno”, kazao je Bagarić i pokrenuo postupak otkaza o radu.

“Nisam imao drugog izbora osim pokrenuti postupak otkaza ugovora o radu. Taj je postupak sada na sudu, ne želim prejudicirati ishod”, kazao je Bagarić za HRT.

Prvo  ročište u tom postupku na Općinskom sudu u Velikoj Gorici zakazano je za prosinac ove godine.

Rakoci negira optužbe, kaže da se protiv njega vrši pritisak i zbog toga što kao predstavnik Sindikata nije pristao na smanjenje prava radnika u temeljnom kolektivnom ugovoru.

U rujnu 2020. je dobio opomenu pred otkaz, a on kaže da je opomenu dobio jer je inzistirao na poštivanju protokola koji osiguravaju sigurnost zračnog prometa.  Rakoci priznaje da je jednom zakasnio na posao jer je pogriješio u rasporedu, ali smatra da to nije razlog za otkaz.

Iz uprave odgovaraju da su plaće zaposlenicima, i to samo u pet mjeseci pandemije (kraj prošle i početak ove godine) smanjena za 15 posto, i to dogovorom uprava i zaposlenika, ali da kolektivni ugovor nije diran te da su plaće na proljeće 2021. vraćene na razinu prije pandemije. One su za Hrvatske prilike izvanredne, a skoro 200 zaposlenika ima veće plaće od direktora.

Podsjećaju i da su sve slične tvrtke u okruženju u vrijeme pandemije mnogo više smanjivale plaće nego HKZP jer je promet, a time i prihod, bio više nego prepolovljen.

Rakoci upozorava da mu Bagarić želi dati otkaz kako bi onemogućio sindikalno djelovanje koje je zakonom zajamčeno pravo, a Bagarić tvrdi da to nema nikakve veze ni s njegovom funkcijom predsjednika sidikata ni s kolektivnim pregovorima.

“Nikada, ni jednim svojim postupkom ili riječju nisam ni jednog zaposlenika HKZP-a zastrašivao, omalovažavao, a kamoli zlostavljao. Sve navedeno je neistina, odnosno ozbiljna kleveta”, odgovara na optužbe Bagarić.

Za negativnu atmosferu krivi Rakocija koji zbog svoje situacije pokušava izmanipulirati ostale zaposlenike.

“Zgrožen sam tvrdnjama o mogućem ugrožavanju sigurnosti zračnog prometa jer nitko od odgovornih osoba u HKZP-u nema saznanja da je bilo koji kontrolor zračnog prometa prijavio takvu razinu stresa odgovornim osobama i po propisanoj proceduri”, kaže Bagarić.

Plaća Krešimira Rakocija veća je od  50. 000 kuna u neto iznosu (neslužbeno je oko 55. 000 kuna), a u istoj tvrtki zaposlena mu je i supruga čija  plaća je bliže 30.000 nego 20.000 kuna pa njihovi mjesečni prihodi prelaze 80.000 kuna mjesečno.

M. Marković/Foto: hrt

Borak.info