Procurila imena Hrvata uhićenih u velikoj akciji

Dvojicu hrvatskih državljana, 25-godišnjaka i 43-godišnjaka koje se sumnjiči za pokušaje ubojstva u siječnju ove godine u Zagrebu i u kolovozu u Rimu, uhićeni su u ponedjeljak u mađarskom gradu Gyoru.

U bijegu su još od 2020. zbog tjeralice koju je za njima izdao Okružni sud u Novoj Gorici, a tamošnji će sud odlučivati o njihovu izručenju.

Slovenski mediji doznaju da se radi o Riccardu Čizmiću i Omeru Ferariju Čizmiću, koji su osumnjičeni da su sudjelovali u oružanom obračunu u Novoj Gorici.

Kako je priopćila slovenska policija, to je bila međunarodna policijska operacija u kojoj su sudjelovali policijski specijalisti Odjela za potrage nekoliko država, tzv. FAST jedinice (Fugitive Active Search Team).

Prvo su specijalisti iz timova za potrage Italije i Slovenije uspostavili neposrednu komunikaciju, a zatim su počeli komunicirati i s timovima iz Hrvatske i Mađarske kako bi bjegunci bili što prije uhvaćeni.

Koristili su različite identitete i isprave, a obojica su bjegunaca bila izuzetno mobilna i često su mijenjala lokacije u više europskih država.

Međutim, mađarski specijalci za potrage uspjeli su ih u ponedjeljak locirati u Gyoru i uhititi. Predani su nadležnom sudu koji će odlučivati o zahtjevu slovenskog suda za njihovo izručenje, piše Jutarnji.

Borak.info