ZOVKO: Više niti jedan cent iz IPA fondova neće ići za financiranje međunarodne zajednice u BiH

Dok sam ja u ovom parlamentu više niti jedan cent iz IPA fondova neće biti potrošen za nekoga tko nije iz BiH, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, rekla je Željana Zovko, zastupnica EPP-a na sjednici Europskog parlamenta, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Zovko je pojasnila da ljudi iz ovih zemalja odlaze u EU umjesto da ostaju na Zapadnom Balkanu. Zbog toga je kolegama s govornice poručila da se više fokusiraju na ljude iz ovih zemalja iz susjedstva EU umjesto da misle o sebi, komentirajući na taj način zahtjeve da se iz IPA fondova financira rad međunarodne administracije u zemljama Zapadnog Balkana.

Zovko se na početku svog izlaganja osvrnula na deklaraciju sa summita EU – Zapadni Balkan koji je održan na Brdu kod Kranja u Sloveniji čestitavši slovenskom premijeru Janezu Janši na podršci čija je vlada, kakao kaže, nastavila pozitivnu praksu Vlade RH kako bi zemlje jugoistočne Europe nastavile svoj europski put te ostvarile socijalne, ekonomske i političke reforme.

Zovko, koja je suizvjestiteljica za program IPA III, kazala je da je ponosna što će Europska unija u sklopu tog programa investirati 14 milijardi eura u prostor Zapadnog Balkana.

Također, hrvatska eurozastupnica posebno se dotaknula pitanja Bosne i Hercegovine te je pohvalila pozitivan primjer Grada Mostara, iz kojega sama dolazi, koji je konačno dobio Gradsko vijeće i novog gradonačelnika kao jedinu svjetlu točku u izvješću Europske komisije o BiH.

Zovko dodaje da Bosna i Hercegovine ima problem s Izbornim zakonom, nejednakim pristupom međunarodne zajednice prema sva tri konstitutivna naroda te da se i 26 godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma čuju pozivi za financiranje međunarodne administracije u BiH.

Hrvatska europarlamentarka svoje obraćanje zaključila je s porukom da više niti jedan (euro, op.)cent iz pretpristupnih IPA fondova za Zapadni Balkan, dok ona sjedi u tom parlamentu, neće ići za financiranje rada međunarodne zajednice.

Borak.info