Jurić objasnila kako odlučiti da li vam je potrebna treća doza cjepiva

Andrea Jurić, epidemiologinja, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona, za N1 je objasnila kako odlučiti je li doza dopunske doze za vas, kako odabrati pravo cjepivo, ali i zašto misli da je policijski sat zapravo jedan od najučinkovitije mjere za nas.

Pozvala je na imunizaciju jer imamo dovoljno doza na raspolaganju i možemo odabrati odgovarajuće cjepivo, najavila je izazovnu iduću godinu, ali i naglasila da se mnoge njezine kolege već bore s posttraumatskim stresnim poremećajem, jer je pandemija traje predugo.

„Na masi svojih kolega primjećujem znakove kroničnog stresa, pa i posttraumatskog stresnog poremećaja, kada se ova situacija malo slegne, uvjeravam vas da ćemo imati dosta problema s tzv. Problem sagorijevanja u zdravstvu”, kaže epidemiolog Jurić na početku razgovora o situaciji koja traje predugo.

Upitana može li predvidjeti kada ćemo konačno vidjeti poleđinu pandemije, navodi kako je poseban problem to što jedni uđu u fazu imuniteta, drugi iz te faze izađu s odgovarajućim brojem antitijela.

“Vrtimo se u tom krugu iz razloga što ne možemo postići razinu od 80 posto procijepljenosti koja bi nas zaštitila od velikih korona napada. Čeka nas izazovna sljedeća godina, sigurno je da neće završiti s ovim četvrtim valom u kojem se trenutno nalazimo, očekujem nove valove“, ističe dr. Jurić.

Trebali bismo iskoristiti priliku sve dok imamo dovoljno cjepiva
Naglašava da je imunizacija jedna od najvažnijih mjera, pogotovo sada kada imamo dovoljno cjepiva.

„Jedna od osnovnih mjera prevencije koju bih izdvojio je imunizacija. FBiH je uspjela nabaviti dovoljno kvalitetnih cjepiva, od kojih izdvajam Sinopharm i Sinovac, za koje kroz svoju praksu nisam dobio nikakve dojave, ni službene ni neslužbene, o nuspojavama. Ovo su cjepiva kojima sam cijepila sve svoje najmilije. Treba iskoristiti priliku dok imamo to cjepivo, možda nećemo imati sreće u sljedećim kupovinama i možda ćemo biti ograničeniji nego danas”, kaže Jurić o važnosti ovog procesa.

Upitan smatra li da bi cijepljenje trebalo biti obvezno, ističe koliko je pitanje odgovornosti u ovom trenutku važno.

“Nitko ne voli ograničenja, ali u ovome moramo razmišljati malo altruistički. Na primjer, da sam učiteljica i da nisam cijepljena i da nisam preboljela covid, osobno bih se osjećala jako odgovornom i ne bih to mogla, pogotovo jer smo iz dana u dan vidjeti da su djeca sve više pogođena. Ljudi se obično najviše boje onoga o čemu ne znaju dovoljno. Ako se bojite cjepiva, proučite ga, provjerite koliki je rizik cjepiva po vaše zdravlje, a koliki ako se razbolite – objasnila je.

Kako odlučiti trebate li dodatnu dozu
Govoreći o trećoj dozi, objasnila je na koje načine možemo sami doći do te odluke, ali i naglasila koja cjepiva odabrati ako se odlučimo na dozajnu dozu.

“Izmjerite titar antitijela. Ovo nisu jedini pokazatelj vašeg imuniteta, ali ono što bih ja napravio je da izmjerim titar antitijela, ako je na zadovoljavajućoj razini, nema potrebe za dopunom doze. Ako je jako nizak, a osoba je u kriznoj skupini, svakako bih preporučio treću dozu. Također bih preporučio da ako ste cijepljeni s obje doze jednog cjepiva, upotrijebite ga i za treću dozu, iako ovo nije jedino ispravno. Ali ako ste primili Pfizer, koje je izuzetno jako cjepivo, onda preporučam da treća doza bude kinesko cjepivo. Što se tiče razine antitijela, svaki test je drugačiji, ali svaki od njih naglašava koja je razina minimalna”, objasnila je, dodajući da je minimalna razina antitijela puno bolja opcija nego da ih nema.

Jedna od najučinkovitijih mjera za nas je bio policijski sat
Iznijela je i mišljenje o izolaciji, kojoj zemlje poput, recimo, Austrije i dalje pribjegavaju, rekavši da je to loša strategija jer se odnosi i na cijepljene i necijepljene, te time šalje lošu poruku ljudima, jer su šanse puno manje koji cijepljeni prenose virus.

“Rezultat koji se zaista pokazao vrlo učinkovit je uvođenje policijskog sata – nakon takve mjere vidjeli smo da je pritisak na bolnice značajno pao. Moje je mišljenje da se policijski sat pokazao kao učinkovita mjera i ja bih se toga držao”, rekao je epidemiolog Jurić.

Borak.info