Milanović: Banožić je hitno letio da mu se ne ohladi janjetina u vikendici

U vojarni “132. brigade Hrvatske vojske” u Našicama održan je svečani ispraćaj 36. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo. U područje operacije upućuje se 130 pripadnika Hrvatske vojske među kojima se nalazi šest žena. Svečanosti je nazočio predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović. Ministar obrane, Mario Banožić također je trebao nazočiti, međutim, odustao je, nakon odluke predsjednika da na ispraćaju ne budu pripadnici medija.

Nakon ispraćaja predsjednik Milanović obratio se javnosti.

“Ministar se u zadnji tren nije pojavio. Bio je najavljen, a i djetetu je bilo jasno da je to manevar da sa svima skupa manipulira”, rekao je Milanović, dodavši da je odlučeno da ubuduće na ovakvim događajima dnevna politika bude isključena.

“Događaj nije predviđen za medije, u vojarni. Vaše pravo je da budete gdje god hoćete”, rekao je novinarima.

“Ne dopuštam zulum vojske, iskaljivanje na časnicima s lažnim obrazloženjem, kao što s lažnim obrazloženjem lete i Pilatusi. Ovo je prostor koji ima poseban senzitivitet i neću dozvoliti HDZ-u nikakve spletkice unutra”, dodao je.

“Ministar se najavio i onda kao zadnji sitni tat ne dolazi, ostavio je svoje ljude na cjedilu”, rekao je Milanović.

“Ne znam što o njegovim letovima misle njegove kolege koji idu preko naplatnih kućica. On hitno leti, a najavi let dan ranije. I onda ga nema niti u letnom manifestu. Ali srećom na kraju ga ne možeš prevariti. I onda kaže da je sve radio na poziv Ratnog zrakoplovstva. Hitno je letio, da mu se ne bi ohladila janjetina u Tisnom, gdje mu tata ima vikendicu, a najavi dan ranije hitni let. Ako to ne smeta njegovim kolegama koji se voze šinobusom, onda me baš briga. Ali ne može se to događati bez pisanog traga, to je strašno što radi”, rekao je Milanović.

“Za nekoliko dana će Banoževiće potpis, o sramote, biti na ugovoru za kupovinu aviona vrijednih milijarde… Borbena vozila su ispala iz plana, generalima ništa nije rečeno. Drugim riječima, to je kao da ne idete kod zubara godinama, tako se postaje krnjav, ne moraš svake godine imati najskuplje tretmane, vidite što je metodika, vojska sve piše. Nestao je Horvat, ali nije Banožić”, rekao je Milanović.

“Ovo nije igrokaz, ovo je grčka drama”, rekao je Milanović.

“Svašta mi se prigovaralo, ja sam vrhovni zapovjednik, ja kad idem transportnim sredstvima idem uz svu dokumentaciju, a on se ukrcao na avion, zvat ću Plitvice da vidim koliko je medvjeda ubio putem. Tako će biti dok ga Plenković ne stavi k nozi”, rekao je Milanović.