Američka studija: COVID u trudnica znatno povećava rizik od mrtvorođenja

Opasnost od toga da će trudnice s COVID-om roditi mrtvorođenče dvostruko je veća u odnosu na zdrave trudnice, pokazala je američka studija.

Analiza američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) temelji se na bazi podataka američkih bolnica, a obuhvaća 1,2 milijuna porođaja između ožujka 2020. i rujna 2021. godine.

Općenito gledajući, slučajevi mrtvorođenja su i dalje vrlo rijetki – bilo ih je 8154, odnosno 0,65 posto.

No nakon što su statističkim metodama izuzete druge varijable koje su mogle utjecati na rezultate, utvrđeno je da je među COVID pozitivnim majkama vjerojatnost mrtvorođenja prije pojave delta varijante bila 1,47 puta češća, a nakon pojave delte 4,04 puta češća.

Sveukupan je rizik za trudnice s COVID-om bio 1,9 puta veći nego za trudnice koje nisu bolovale od te bolesti.

U slučajevima kad je trudnica bolovala od COVID-a, stanja poput visokoga krvnog tlaka, višeplodne trudnoće, odvajanja posteljice od maternice, loše opskrbe krvlju koja dovodi do šoka, sepse, bolesnih pluća ili nužnosti stavljanja na respirator, pridonijela su povećanju opasnosti da će majka roditi mrtvorođenče.

– Postojeća analiza dodaje se sve većem broju dokaza po kojima je COVID-19 povezan s povećanim rizikom od mrtvorođenja, napisali su autori.

Premda se radi o studiji koja dosad najčvršće utvrđuje vezu između COVID-a i mrtvorođenja, znanstvenici pozivaju na dodatno istraživanje o tomu kakvu ulogu ta bolest ima u komplikacijama povezanim s porođajem. 

Borak.info