Dodik se vraća u Sarajevo: Sastanak s Čovićem, Izetbegovićem i povjerenikom EU

Republika Srpska poštuje Daytonski sporazum i nema planove za secesiju, ponovio je Milorad Dodik. Istakao je da je Republika Srpska spremna za nastavak rada u zajedničkim institucijama BiH, ukoliko se povuče nametnuti Inzkov zakon.

Nakon sastanka s povjerenikom za proširenje EU Olivérom Várhelyijem u Banjoj Luci, Dodik se obratio novinarima.

“Naši razgovori bili su vezani uz političku situaciju. Očekuje nas povratak na rad državnih tijela.
Oni koji stoje iza nametnutog Zakona o negiranju genocida moraju se pozabaviti ovim pitanjem. Neće biti moguće bez povlačenja i opoziva te odluke.
Vjerujemo da je pitanje imovine riješeno Daytonom. Naš prijedlog je da se ovo pitanje riješi zajedničkim dogovorom. Imovina pripada entitetima i distriktu.” rekao je Dodik

“Odmah putujem u Sarajevo na razgovor s europskim veleposlanicima, Čovićem i Izetbegovićem kao i povjerenikom. Spremni smo raditi na realizaciji velikog investicijskog paketa koji uključuje izgradnju autoceste. Ne bih želio da se dovedemo u situaciju da moramo birati ili prihvatiti ono što političko Sarajevo želi kako bismo koristili fondove EU ili angažirali neke druge alternativne faktore, piše N1.
Autoput je najvažniji projekt, traži se da RS bude zadužena za izgradnju autoputa Šćepan Polje – Foča, prvenstveno nas zanima korištenje EU fondova, ali možemo naći i alternativu.
Rekonstrukcija pruge od Doboja do Šamca treći je projekt. Možemo živjeti bez toga. Bilo bi dobro napraviti. Ali u svakom slučaju, ne želim se nikome suprotstavljati iz Europe, ali smatram da te projekte treba realizirati bez dodatnih političkih uvjetovanja. I da je to nešto što može stvoriti osnovu za rješavanje i buduće političke procese u BiH.”

Na sastanku u zgradi Vlade Republike Srpske u Banjoj Luci učestvovali su i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Borak.info