ISPLATILO SE / Manda je rodila blizanke s 50 godina: Potrošila je više od 350.000 kuna na liječenje neplodnosti i konačno uspjela!

U 11 godina koliko je Manda Epton prolazila kroz tretmane neplodnosti, nikada nije izgubila nadu da će jednog dana postati majka

54-godišnjakinja Manda Epton iz Sydneya u Australiji potrošila je više od 40.000 funti (oko 357.000 kuna) na više tretmana izvantjelesne oplodnje prije nego što je dočekala svoje kćeri blizanke u kolovozu 2018. godine.

Kao rezultat njezine borbe s neplodnošću, Manda kaže da sada maksimalno iskorištava svaku sekundu sa svojim djevojčicama – za razliku od mlađih mama koje vidi kako su stalno na telefonima.

Rekla je: “Osjećam se kao da sam s 54 godine malo mudrija i da se ne bavim tehnologijom kao što to rade mlađi roditelji ovih dana. Tako da ja ovdje provodim više vremena igrajući se s njima u parku i obavljajući zabavne aktivnosti, umjesto da ih ignoriram i zujim po telefonu.”

Činjenica da je kasno postala majka utjecala je na njezinu trudnoću

Nastavila je: “Bila sam prilično bolesna prvih pet mjeseci trudnoće i neprestano sam povraćala, a kao starija žena, imala sam i puno injekcija koje su mi pomogle. Ali obje moje djevojčice su izašle savršeno sretne i zdrave.”

Manda je imala 39 godina kada je počela liječiti neplodnost i nastavila izlaziti u nadi da će upoznati nekoga s kim će dijeliti svoju obitelj, piše net.hr.

“Odlučila sam to učiniti sama uz pomoć donatora sperme i darivatelja jajnih stanica putem IVF-a. Počela sam trošiti svoja primanja i ušteđevinu na klinike za neplodnost. Jedna od klinika me uputila psihoterapeutu koji mi je rekao da se moram pomiriti s činjenicom da u 43. nikada neću imati djece.”

U desetljeću u kojem je Manda pokušavala dobiti dijete, prošla je dva i pol kruga IVF-a – no treći je otkazan zbog hiperstimulacije jajnika, što je pretjerani odgovor na hormone. Manda je dvaput zatrudnjela, ali je nažalost oboje izgubila u osam tjedana. Nakon toga, Manda je imala 13 tretmana plodnosti uz pomoć lijekova i treći put je pobacila.

Dodala je: “Borila sam se s pobačajima i dio mene je u trenucima želio odustati, ali stvarno sam željela svoju djecu. Čak sam razmišljala o posvojenju, ali lista čekanja je bila sedam godina, a neudate žene bile su na dnu liste.”

Rekli su joj da nikada neće moći imati djecu

Manda je 2017. otputovala u Cape Town na prijenos embrija s dvostrukim donorom koji je rezultirao uspješnom trudnoćom blizanaca. Rekla je: “Moram odabrati donatore i krenuti kupovati. Krenula sam u kupovinu donora sperme, a na kraju sam odabrala jednog donora iz Danske”.

“Potrošila sam 8.100 funti na kliniku i prenijela sam dva embrija, jer je to bila moja posljednja prilika i stvarno sam željela da barem jedan od njih bude uspješan”.

Kada se vratila kući u Australiju ostala je šokirana kada su joj rekli da očekuje blizance. Rekla je: “Otišla sam na sedmotjedno snimanje, iskreno zabrinuta da ću ponovno pobaciti nakon što sam imala krvarenje iz hematoma između amnionskih vrećica. Ali oči su mi skoro iskočile iz glave kada je žena rekla da su u meni dvije bebe.”

Štoviše, slobodna modna dizajnerica također posjeduje vlastitu tvrtku “Maud N Lil Organic Cotton” koja joj omogućuje da provodi više vremena sa svojim curama.

Manda je dodala: “To što sam samostalna osoba i imam vlastiti posao u kojem izrađujemo mekane igračke za djecu, znači da mogu provoditi što više vremena s njima.

“To je najbolja odluka koju sam ikada donijela.”

Borak.info