Silajdžić: NATO bi mogao poslati trupe ako razarači BiH insceniraju incidente

Haris Silajdžić, bivši premijer, član državnog Predsjedništva i šef bosanskohercegovačke diplomacije, rekao je u emisiji Pressing s Amirom Zukićem na televiziji N1 da postoji mogućnost da NATO pošalje svoje trupe u Brčko i Drinu te da je to mogli bi prethoditi inscenirani incidenti.

Govoreći o članstvu BiH u NATO-u, Silajdžić je mišljenja da bi ono donijelo promjene u Srbiji.

“Zato što bi tada zaživjela jaka struja normalne Srbije. Ovo što sada rade sigurno je na dugoročnu štetu Srbije. Tko je normalan može proširiti teritorij, proširiti Srbiju na BiH ako nema dovoljno stanovništva za Srbiju. To su posljedice megalomanije, mitomanije”, naglasio je Silajdžić.

Silajdžić je nedavno pozvao NATO da pošalje trupe u Brčko i Drinu.

“Nisam siguran da će se to dogoditi, imam neke informacije. O tome nema govora, ali ako treba, mislim da će biti. Uostalom, kao što znate, volio bih da to nije potrebno, ali je i puno bolje nego nositi se s posljedicama onoga što se ovdje može dogoditi. Da bi se NATO tu uključio, može se očekivati ​​insceniranje incidenata koji mogu izmaći kontroli, a to bi radili rušitelji BiH, ista politika koja je tek sada drugim sredstvima počinila genocid. Bojim se da bi oni nešto inscenirali i pokazali da se trebaju braniti od nas i da budemo agresori, da se zatvori krug i da svi postanemo isti”, dodao je.

Naglasio je da svi u BiH trebaju biti oprezni, ali ne i uplašeni.

“Ljudi su zabrinuti, ali se ne boje prihvatiti sve što je krajnji cilj. Problem je što većina građana nema glas i što ide u susret onima koji su najglasniji. Ne polazimo od principa, nego od gnusnih požara ponegdje”, naveo je Silajdžić.

Istaknuo je kako je iznenađen potezima američke administracije jer se od Joea Bidena puno očekivalo.

“Mislim da postoji nedostatak komunikacije unutar američke administracije, nedostatak kontakata s obzirom na veliki broj pitanja koja se pojavljuju u svijetu. Svi koji poznaju BiH znaju da se ne može krenuti od nule. Naravno, bolje je pronaći rješenje prije sankcija, ali ako nema ništa onda. U Europi postoji protivljenje sankcijama i čini mi se da o tome ne žele razmišljati ili nisu svjesni što se događa u istočnoj Europi. Liči mi na 30-te, jer me situacija u BiH podsjeća na 90-e”, rekao je Silajdžić.

Borak.info