(VIDEO)Hrvatska ide u strateško partnerstvo s Francuzima: Sutra dva aviona Rafale lete iznad Zagreba

Hrvatska će u četvrtak s Francuskom potpisati ugovor o kupnji 12 rabljenih višenamjenskih borbenih aviona Rafale i strateško partnerstvo s tom zemljom, a premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u srijedu najavio je da će dva takva aviona sutra nadletjeti Zagreb, piše Jutarnji.

Sutra oko 12 sati vidjet ćemo iznad Zagreba dva Rafalea, upravo onakva kakva nabavljamo, rekao je premijer.

Avioni će nadletjeti Zagreb, dodao je Plenković, u kontekstu i simboličnom obilježavanju potpisivanja ugovora o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona.

– Večeras ćemo imati sastanak s predsjednikom Macronom i izaslanstvom. Ti ugovori otvaraju novu dimenziju naših odnosa, potporu jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta. Trebalo je skoro 30 godina da svjedočimo prvom bilateralnom posjetu francuskog predsjednika, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Odluku o kupnji Rafalea Vlada je donijela 28. svibnja te je Ministarstvo obrane zadužila da provede sve potrebne radnje u vezi sklapanja ugovora između Hrvatske i Francuske.

Ugovor će potpisati ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly.

Ministar Banožić na sjednici Vlade tim je povodom rekao kako je riječ o avionima potpuno kompatibilnima NATO standardima koji će Hrvatskoj biti “dostatni 30 i više godina”.

– Nabavlja se 12 korištenih Rafala. Uz njega dolazi i simulator, a osiguran je i moderan oružani paket. Obuka će se provoditi u Francuskoj i Hrvatskoj. Prijenos vlasništva provest će se u Francuskoj, a krajem 2024. u Hrvatskoj će biti 8 aviona, a tijekom 2025. preostalih četiri aviona. Sve avione će prevesti piloti hrvatskog ratnog zrakoplovstva, izjavio je ministar obrane Mario Banožić.

Osiguran je i moderan osnovni paket naoružanja zrak-zrak i zrak-zemlja za gađanje, raketiranje i bombardiranje ciljeva te obuka osoblja po načelu ‘obuka obučavatelja'”, dodao je.

Istaknuo je i da će se obuka letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja provoditi u Francuskoj i Hrvatskoj.

Početak obuke zrakoplovno-tehničkog osoblja predviđen je potkraj 2022. godine, dok je početak obuke letačkog osoblja planiran početkom 2023. godine.

Ugovorom je, dodao je ministar obrane, obuhvaćena i vojna suradnja, školovanje te održavanje zajedničkih vježbi francuskog i hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Vlada je na sjednici prihvatila i političku deklaraciju o Hrvatsko-francuskom strateškom partnerstvu koji će dvije države također sutra potpisati čime će se dodatno ojačati suradnja i odnosi dviju država kako bi ih se uzdiglo na novu stratešku razinu.

Dokument se sastoji od šest dijelova, a odnose se na jačanje bilateralnog i europskog političkog partnerstva, zajedničko djelovanje za stabilnost Jugoistočne Europe, suradnju u pitanjima povezanim s obranom, jačanje gospodarskih odnosa, daljnje unaprjeđenje suradnje u obrazovanju, kulturi, znanosti i akademske razmjene te suradnju na području administracije.

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je pregled epidemije koronavirusa istaknuvši kako je zdravstveni sustav opterećen.

– Brojevi koje smo bilježili prije dva tjedna danas se vide u popunjenom bolničkom kapacitetu. 80 posto ljudi koji su umrli, nisu trebali umrijeti, bili bi među nama da su se cijepili, rekao je Beroš. Dodaje i kako su se u zadnjih tjedan dana cijepila dva grada veličine Dubrovnika.

– Glasnoj manjini poručujem da se ne igraju liječnika i stručnjaka, već da se drže mjera. Znanost nam je jedini izlaz iz ove situacije, rekao je ministar.


Sjednicu Vlade pratili smo uživo, a najvažnije detalje možete pročitati niže:

NOVO 17:19 Vlada je prihvatila izvješće o radu Državnog odvjetništva čime je i završio otvoreni dio sjednice Vlade.


16:53 Vlada je usvojila zaključak o prihvaćanju političke deklaracije o Hrvatsko-francuskom strateškom partnerstvu te donijela odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju od 2022. do 2026. godine, za nabavu višenamjenskog borbenog aviona Rafalea.

– Nabavlja se 12 korištenih Rafala. Uz njega dolazi i simulator, a osiguran je i moderan oružani paket. Obuka će se provoditi u Francuskoj i Hrvatskoj. Prijenos vlasništva provest će se u Francuskoj, a krajem 2024. u Hrvatskoj će biti 8 aviona, a tijekom 2025. preostalih četiri aviona. Sve avione će pretletjeti piloti hrvatskog ratnog zrakoplovstva, izjavio je ministar obrane Mario Banožić.

Plenković je otkrio da će dva Rafalea sutra nadletjeti Zagreb oko podneva. Avioni će nadletjeti Zagreb, dodao je Plenković, u kontekstu i simboličnom obilježavanju potpisivanja ugovora o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona.

Borak.info