Realnost u Mostaru: Zastave BiH na ulicama istočnog dijela grada, a u zapadnom Herceg-Bosne

Uz sve podjele i specifičnosti, u Mostaru se danas slavi Dan državnosti BiH, a grad je okićen kao nijedan drugi, sa vidnim podjelama ulica, piše Klix.

Zastave BiH vijore se na državnim institucijama, osim na zgradi Vlade HNK, gdje je već godinama vidljiva samo zastava kantona. U istočnom dijelu grada na ulicama se mogu vidjeti zastave Bosne i Hercegovine, a na zapadu se vijore trobojnice Herceg-Bosne.

Na pojedinim privatnim zgradama, restoranima i trgovinama u istočnom dijelu grada istaknute su državne zastave, dok su na zapadnoj strani izlozi ukrašeni božićno-novogodišnjim motivima.

Podjele koje su u Mostaru gotovo nestale kada je riječ o obilježavanju Dana državnosti ponovno su se pojavile ove godine.

Tako je jučer u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače planirana proslava Dana državnosti BiH pod nazivom “Jedina si, Bosno i Hercegovino” u kojoj su sudjelovale 22 osnovne i srednje škole iz Mostara, ali je premještena u Narodno pozorište upravo zbog kontroverznih značajki.

Iako su organizatori premještanje manifestacije objasnili nedostatkom tehničkih uvjeta, iz Ekonomske škole, koja je sudionica programa, na društvenim mrežama pojašnjavaju da je događaj pomjeren jer nije skinuta zastava Herceg-Bosne, što je organizator zatražio.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti u Mostaru danas je organiziran obilazak Partizanskog groblja i mostarskih Šehitluka gdje je položeno cvijeće i odana počast poginulim borcima uz podsjećanje na važnost Dana državnosti BiH.

Borak.info