Presica Stožera: ‘Ograničavamo dolaske iz južne Afrike, novi soj ima potencijal biti zarazniji od delte’

Nacionalni stožer Civilne zaštite danas održava konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni novi podaci o stanju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu. Konferencija je kasnila 15-ak minuta. Prvo su izneseni podaci o novozaraženima, pa je tako rečeno da danas imamo 5460 novih slučajeva, a preminulo je 75 osoba. “Među preminulima je 14 cijepljenih, jedan s tri doze, a jedan djelomično”, rekla je.

Krunoslav Capak je iznio podatke o zaraženima na današnji dan unazad dva tjedna. “Imamo u ovom tjednu 10 posto više novooboljelih nego u prošlom. Incidencija prosječna je 1619,17. Udio pozitivnih u testiranima danas je 39,6. Zadnjih sedam dana 40,1 a od početka 17,4”, kazao je.

Govoreći o preminulima, Capak je kazao da od 75 preminulih 60 nije cijepljeno nijednom dozom, a 61 nije završio cijepljenje ukupno. “Od 37 preminulih, starijih od 80 godina, 34 nije bio cijepljen, ili 92 posto. U zadnja 24 sata na respirator su stavljene 34 osobe od kojih 26 nije cijepljeno”, kazao je.

Božinović govori o covid preporukama

Davor Božinović je najavio posebnu odluku o prelasku granice s obzirom na novu varijantu virusa, kao i da slijedi preporuka s razine Europske komisije. “To se odnosi na ljude koji dolaze iz južne Afrike, Namibije, Lesota i Hong Konga”, rekao je. Kazao je kako će za ulazak u Hrvatsku iz tih zemalja ili biti zabranjen ili će naši ljudi koji dolaze iz njih morati u karantenu 14 dana te naglasio kako novi detektirani soj ima potencijal biti zarazniji od delte.

Božinović je nastavio govoriti o covid potvrdama i koronakarti. Europska komisija je jučer predložila da potvrde nakon cijepljenja traju devet mjeseci, a Božinović je rekao da mi trenutno primjenjujemo 12 mjeseci nakon booster doze, jer se ne zna koliko će dugo imunitet trajati. ECDC je jučer objavio i da se radi na novim smjernicama za korona kartu, po kojoj bi se gledao i postotak cijepljenih s obzirom na zaražene.

Što s onima koji su preboljeli pa se cijepili

Novinari su pitali kada će se to odlučivati o covid potvrdama, na što je on rekao da će to biti vjerojatno sredinom prosinca. Potvrdio je i da će se za sve koji imaju covid potvrde koje im vrijede godinu dana ostaviti period za primanje booster doze.

O nekim novim odlukama za Advent se trenutno ne razmišlja, potvrdio je, jer se ipak radi o događaju na otvorenom. Novinari su pitali i što s ljudima koji su preboljeli pa se cijepili, što s njihovim potvrdama. “Ako se netko cijepio s dvije doze nakon preboljenja računa se kao da je primio tri doze i njemu se izdaje covid potvrda na godinu dana. “Ne znam kakva će biti EU praksa, ali mi ćemo se, ako to bude obavezno uskladiti s EU”, rekao je.

Markotić objašnjavala novi soj

Alemka Markotić je odgovorila na pitanja o novom soju, po čemu je on opasnost s obzirom na mjere koje se uvode i kako utječe s cjepivom. “Pojavilo se nekoliko slučajeva u nekoliko zemalja, zna se da je na razini spike proteina više od tridesetak različitih mutacija i zato je izražena zabrinutost svih zemalja, a i WHO priprema određen sastanke gdje će se razmotriti što bi to moglo značiti. Taj velik broj mutacija posebno na spike proteinu može utjecati na njegovo vezivanje na receptore alii na učinkovitost cjepiva”. rekla je.

Kazala je da sve treba brzo ispitati. “Sigurno će se poduzeti sve mjere da se, barem u laboratorijskim uvjetima dobiju prvo rezultati. Dobro je da nema puno slučajeva izvan Afrike niti u samoj Africi”, rekla je i zaključila da se nada kako ćemo u sljedećim tjednima saznati više o ovom virus.

Capak: ‘Imali smo samo sedam slučajeva delte plus’

Capak je prvo rekao kako smo dosad imali samo sedam slučajeva delta plus varijante te da ona nema veliki potencijal širenja, a za najnoviji soj je kazao da bi mogli značiti da bi on mogao imati puno veći potencijal pirenja.

“Pitanje je kako će se on širiti iz Južne Afrike u zemlje s većom procijepljenosti, to što se probio u Hong Kong ne znači da će tako biti i u drugim zemljama”, rekao je i rekao da je najbolja zaštita zabrana ulaska za strane državljane iz tih zemalja te 14 dana karantene za naše građane uz testiranje po izlasku.