Uhićeni zaposlenik Elektroprivrede HZHB prijetio ženi s lažnog profila, pa mu zapalili Mercedes?

Pripadnici Federalne uprave policije u utorak su lišili slobode zaposlenika Elektroprivrede HZHB zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela, potvrđeno je za Dnevni list. 

Riječ je o neovlaštenom snimanju, uznemiravanju i nasilju na osnovu spola, prijetnjama i nanošenju lakših ozljeda. 

Zaposlenik EPHZHB

– Policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije su na podrčju Mostara slobode lišili jedno lice. Lice lišeno slobode je uposlenik EP HZHB i sumnjiči se za izvršenje krivičnih djela: “Neovlašteno optičko snimanje“ iz člana 189. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, “Ugrožavanje sigurnosti“ iz člana 183. stav 1. I “Laka tjelesna ozljeda“ iz člana 173. stav 1., a sve u vezi člana 54. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine “Stjecaj krivičnih djela“, te člana 29. Zakona o ravnopravnosti spolova BiH, navedeno je.

U članu 29. Zakona o ravnopravnosti spolova  se navodi “ko na osnovu spola vrši nasilje, uznemiravanje ili seksualno uznemiravanje kojim se ugrozi mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

Koristio lažni profil

Dok je uhićeni u pritvoru, nepoznate osobe zapalile su njegov osobni automobil.  Vozilo je izgorjelo jučer u ranim jutarnjim satima između u mostarskom naselju Bijeli Brijeg, točnije u ulici Bleiburških žrtava.

Iz izvora bliskih istrazi saznali smo da je riječ o N. K., koji je navodno prijetio izvjesnoj Azemini.

Slučajem se u početku bavila SIPA, a kasnije je isti preuzeo FUP. Osumnjičeni je navodno koristeći lažni profil pod imenom Živoin Mirić prijetio da će objaviti zapise nedozvoljenog sadržaja.

Zanimljivo je kako su na Facebook prilofu pod ovim imenom česte objave koje se tiču upravo SIPA-e i ostalih agencija u zemlji. Također, na profilu je često podršku dobijao najglasniji oponent iz Republike Srpske Nebojša Vukanović, kao i borac za pravdu Muris Memić.

Borak.info