Dodik dobio potporu u parlamentu RS, oporba upozorava da ih vodi u rat

Parlament Republike Srpske u BiH podržao je prijedloge za povlačenje suglasnosti tog entiteta na cijeli niz zakona koji su na snazi u BiH što je oporba bojkotirala upozoravajući da sve to vodi u nove sukobe, a vjerojatno i u rat. Za zaključke kojima Narodna skupština RS povlači suglasnosti na zakone kojima su na razini BiH uređeni obrana i sigurnost, sustav neizravnog oporezivanja te uspostavljeno visoko sudsko i tužiteljsko vijeće glasalo je 49 od 83 zastupnika koliko ih ima u tom tijelu.

Zaključke je predložio i osmislio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. U njima stoji i to da bi vlada RS u razdoblju od šest mjeseci trebala predložiti zakone kojima bi se ova područja uredila na entitetskoj razini. Jedna od opcija koju zagovara Dodik je i uspostava vojske RS nakon što bi se raspustile oružane snage BiH koje postoje od 2005. godine na temelju zakona donesenog u parlamentu BiH.

Sustav neizravnog oporezivanja kao i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH također su uspostavljeni zakonima donesenim u parlamentu BiH, no Dodikovo je tumačenje da takvi zakoni ne vrijede ako Narodna skupština RS jednostrano odluči da ih više ne priznaje.

Žučna rasprava i izlazak oporbe prije glasanja

Zastupnici oporbenih stranaka napustili su sjednicu prije glasanja nakon što su čelnici oporbe Dodika tijekom rasprave optužili da nudi opasne prijedloge koji mogu dovesti i do otvorenih sukoba u zemlji. Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović kazao je da je legitimno tražiti vraćanje ovlasti, ali je upozorio da RS danas nema snage izvesti takav pothvat jer riskira sukobe i rat u kojemu bi NATO sigurno intervenirao. Istaknuo je da se grdno vara tko god misli da može bez rata podijeliti vojsku BiH, kontrolirati svoju granicu ili vratiti pravosuđe pod ovlasti RS.

– To nema veze s patriotizmom i hrabrošću nego s odgovornošću i razumom, poručio je Šarović Dodiku i njegovim suradnicima. Podsjetio ih je da su upravo oni bili ti koji su svojedobno dizali ruke za prijenos ovlasti s entiteta na BiH kao državu, a sada su se predomislili.

Slična je stajališta iznio i predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović koji je kazao kako je razočaran nedostatkom vizije i konkretnih prijedloga vladajuće koalicije koja pri tom maše planovima opasnim po mir. I Borenovićeva je procjena da bi obnova vojske RS predstavljala put u rat jer u jednoj državi ne mogu biti dvije ili tri vojske. Predlažući ponovnu uspostavu vojske RS Dodik nije odgovorio ima li negdje novaca za neke nove tenkove kojima bi je opremio, upozorio je Borenović.

– Ovo je blef i jedna opasna igra u koju uvodite RS, kazao je Borenović i poručio da PDP neće glasati za neodgovorne politike kojima se pokušava očuvati vlast tako što se širi strah.

Dodik: Ja se sankcija ne bojim 

Dodik je oporbenim čelnicima ljutito uzvratio da su izdajice i kukavice.

– Dajte sankcije, ja se sankcija ne bojim, kazao je vičući Dodik. Ustvrdio je da RS ima snage za njegove prijedloge, a problem je oporba koju je optužio da širi defetizam, a financiraju je kriminalci koji preprodaju drogu.

Oporbeni zastupnici nisu ostali dužni Dodiku pa mu je neovisni Nebojša Vukanović poručio neka odmah obavi što je ranije najavljivao poput blokiranja vojarni oružanih snaga BiH, a ne da sada od toga bježi izmišljajući nove scenarije poput demilitarizacije. Ponudio je Dodiku dvije konzerve da ih ponese u rat. Dodik je nakon toga vidno ljutit napustio sjednicu. 

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u parlamentu RS Senad Bratić glasanje za zaključke koje je predložio Dodik ocijenio je napadom na ustavni poredak BiH. Iz oporbenih političkih stranaka u Federaciji BiH odmah su zatražili hitno reagiranje međunarodne zajednice i sankcioniranje odgovornih.

Borak.info