Sedmeročlana obitelj iz Širokog Brijega svake godine napravi najveće božićne jaslice

Postavljanje božićnih jaslica u katoličkim obiteljima u Hercegovini običaj je do kojeg se drži i koji svake godine iznova, puninom svoje ljepote uveseljava cijele obitelji.

Ususret ovogodišnjem Božiću papa Franjo prvoga prosinca posjetio je mali talijanski gradić Greccio u kojem je sveti Franjo uprizorio prve jaslice 1223. godine. Papa Franjo je svojim apostolskim pismom ”Admirabile signum” (”Očaravajuća slika”) poručio kako je ”prikaz Isusova rođenja u sebi jednostavno i radosno navještenje otajstva utjelovljenja Božjeg sina”.

Sveti je Otac izrazio nadu kako će njegovo pismo biti poticaj održavanju tradicije postavljanja jaslica u obiteljima, školama, bolnicama, ali i na radnim mjestima, gradskim trgovima i u zatvorima. Uostalom, kako je naglasio, božićne su jaslice za katolike podsjetnik dužnosti dijeljenja ovog radosnog iskustva s djecom i unucima.

Velebne jaslice obitelji Kovačić prava su atrakcija

Postavljanje božićnih jaslica u katoličkim obiteljima u Hercegovini običaj je do kojeg se revnostno drži i koji svake godine iznova, puninom svoje ljepote uveseljava cijele obitelji. Dokaz tome je i sedmeročlana obitelj Ivana Kovačića iz Turčinovića pokraj Širokog Brijega koja svake godine na terasi obiteljske kuće napravi velebne jaslice.

”Slobodno mogu reći kako je postavljanje velikih jaslica postala tradicija u našoj obitelji. Sve je počelo 2007. godine kada smo cijeli jedan kut u obiteljskoj kući oslobodili za najprije postavljanje konstrukcije za jaslice, a onda i uprizorenje rođenja Božjeg sina u kojem je sudjelovala cijela obitelj”, kazuje u razgovoru za Bljesak.info Ivan Kovačić nadaleko poznatiji kao Šajba.

Kako su djeca (Nikola, Ante, Robert, David i Nikolina) odrastala, tako se povećavala i njihova želja za postavljanjem većih i dodavanjem novih figura u božićne jaslice pa Šajbi i njegovoj supruzi Suzani nije preostalo ništa drugo nego započeti s postavljanjem jaslica na terasi obiteljske kuće. One su danas prava atrakcija za njegove sumještane, prijatelje, poznanik pa čak i za svu djecu iz mjesnu školu koja su ih došla pogledati.

”Već nekoliko godina naše se božićne jaslice nalaze na terasi, na ulazu u obiteljski dom, i svima su postale atrakcija. Podignuli smo konstrukciju dimenzija 5×2 metra za naše jaslice i dodali neke nove figure, novi detalj. Sve smo u miru i veselju strpljivo gradili nešto manje od dva tjedna”, objašnjava Šajba čije obiteljske jaslice krase brojni zanimljivi detalji i šezdesetak različitih figura.

O Šajbinom stilu života izvještavalo je i Globalno sijelo

Šajba je odavno poznat kao vrlo svestrana osoba koja je brojne posjetitelje i znatiželjnike privlačila svome obiteljskom domu u Turčinovićima sa svojim inovativnim i drugačijim stilom života koji njeguje sa svojom sedmeročlanom obitelji.

Sredinom prvoga desetljeća novoga milenija iza obiteljske kuće dao je sagraditi pravi park koji je, uz brojne pernate životinje i zvuk vode iz improviziranog jezerca, postao idealno mjesto za odmor duše i tijela nazvan Orepak po obližnjoj ledini.

Nažalost, vrt je zbog povećanja svoje obitelji i drugih obiteljskih obveza kroz godine koje su slijedile morao degradirati i odustati od ”svoga Edenskog vrta” u kojem je već tada bio osigurao jednu spilju za betlehemsko uprizorenje božićnih jaslica. O svemu su tome brojni mediji i do sada izvještavali, a njegova priča stigla je i do HRT-ove emisije ”Globalno sijelo” legendardnog novinara i urednika Joška Martinovića.

”Ništa mi nije teško ako će moj rad uveseliti nekoga. Tako radim cijeli život i tako ću nastaviti raditi. U životu mi ne treba puno, dovoljni su mi radost i zdravlje moje obitelji, prijatelja i susjeda. Sve sam u životu stekao svojim radom i ničega se ne stidim. Siguran sam kako je to pravi put”, poručio je Šajba na kraju razgovora za Bljesak.info i svima poželio sretan i blagoslovljen Božić, božićne blagdane te sretnu i plodonosnu Novu godinu.

Borak.info.