Užarena politička atmosfera u BiH

Autor: Alenka Marina, Miljenko Karačić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Ulje na vatru u ionako užarenoj političkoj atmosferi u Bosni i Hercegovini dolila je jučerašnja odluka Skupštine Republike Srpske o vraćanju državnih ovlasti na entitet. Veleposlanstva zapadnih zemalja upozoravaju da sve vodi prema eskalaciji krize koja ugrožava stabilnost cijele regije. U takvom ozračju u službeni posjet BiH odlazi premijer Plenković.

Nakon jučerašnje odluke Skupštine Republike Srpske Vlada u Banjoj Luci mora u roku od šest mjeseci izraditi prijedloge zakonskih rješenja na entitetskoj razini. Milorad Dodik tvrdi da za sve ima uporište u Ustavu BiH. 

– Ovo će vrijeme pokazati da li Bosna i Hercegovina može ili ne može da opstane. Ja sam onaj koji ne vjeruje da može. Ona nema unutrašnjeg kapaciteta da opstane. Mi želimo što je moguće veće veze sa Srbijom. Zašto bi to bio problem? Zašto bi mi naš integritet s narodom kojem pripadamo žrtvovali zbog neke vizije drugih koju imaju o Bosni i Hercegovini?, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, 10. prosinca 2021.

Sve je to politička igra vladajućeg SNSD-a i opasan put koji može biti poguban, upozorava oporba u Republici Srpskoj. 

– Što nas čeka ako donesemo zakone i formiramo svoju vojsku RS i možemo li to učiniti bez rata i bez intervencije NATO-a?, pitao je Mirko Šarović, SDS, 10. prosinca 2021..

– Ovako jednostrano ponašanje i priča o prijenosu nadležnosti s države na entitet ni u kom slučaju ne može ići na ovaj način i ovo može biti udar na ustavnopravni poredak države BiH, upozorio je Senad Bratić, koalicija “Zajedno za BiH”, 10. prosinca 2021..

Dodik se nepotrebno igra, to je avantura koja vodi u slijepu ulicu, upozoravaju danas iz Federacije BiH.

– Što hoće gospodin Dodik time? Ako bi se zaista za šest mjeseci krenulo s formiranjem oružanih snaga RS-a, to bi bio udar na ustavnopravni sustav Bosne i Hercegovine. Oni koji bi to učinili, došli bi pod udar zakona, stoji u priopćenju Bakira Izetbegovića, čelnika Stranke demokratske akcije (SDA).

Na sličan se način događa još jedan, posve drugačiji proces u zemlji, ističe politički analitičar i novinar Zoran Krešić.

– Te promjene koje su se nametale od strane visokih međunarodnih predstavnika kako bi se izgradila država kao središnje institucije vlasti pokazalo se kao nešto što ne funkcionira godinama, gdje pokušaj promjena daytonskih pravila oko izbora članova BiH predsjedništva koji se nameće Hrvatima remeti potpuno politički sistem u BiH i stvara potencijalne krize i prijeti eskalacijom, rekao je Zoran Krešić, novinar i politički analitičar, Sarajevo.

– Mi od Daytona imao sukob separatističkih težnji, nešto veće autonomije i unitarizma. Svi znamo tko su to? Separatizmu teže Srbi, Bošnjaci nastoje unitarizirati BIH, imati apsolutnu vlast. U tome im pomaže i međunarodna zajednica i to dovodi do ovakvog konflikta koji je rezultirao u NSRS, dodao je Zoran Krešić.

Uoči odlaska u službeni posjet BiH premijer Plenković ističe kako dizanje tenzija u našem susjedstvu utječe na sve, pa i Hrvatsku.

– Ono što ja šaljem otkada sam premijer je poruka dijaloga, uvažavanja, razumijevanja cjelovitosti BiH i zalaganja da taj koncept koji je formuliran u Daytonu prije 26 godina. Želim osobno biti u Mostaru, Sarajevu i čuti poruke, dobro razumjeti koje su namjere i koji su koraci nakon usvojenih zaključaka u Skupštini u Banjoj Luci, da vidimo kako možemo u takvim okolnostima dati svoj doprinos, izjavio je rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

Razgovarat će se i o promjeni izbornog zakona BiH.

– Poruka s kojom idemo u BiH je ona o znaku i signalu prijateljstva, dobronamjernosti, dobrosusjedstva, suradnje, poruka o cjelovitosti BiH, ali i poruke o tome da se sva tri konstitutivna naroda osjećaju dobro i adekvatno zastupljeno, rekao je Plenković.

Kako bi stekla status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, BiH mora ispuniti 14 kriterija koje je definirala Europska komisija. Hrvatska joj je u tome spremna pomoći.

Borak.info