PRVA EUROPSKA ZEMLJA LEGALIZIRALA MARIHUANU: Dozvolili posjedovanje za osobnu upotrebu, ali i vlastiti uzgoj!

Prva europska zemlja koja je dozvolila ograničeni uzgoj i posjedovanje marihuane za osobnu uporabu postala je Malta. Naime, i Luksemburg je u listopadu objavio da ima slične planove, no parlament to još nije odobrio.

Međutim, malteški je parlament odobrio zakon s 36 glasova za i 27 protiv, koji dopušta odraslima na Malti posjedovanje do sedam grama marihuane za osobnu upotrebu te uzgoj do četiri biljke.

“Osnovat će se i agencija koja će regulirati prodaju marihuane za osobnu uporabu”, rekao je ministar za jednakost Owen Bonnici, piše Dnevno.hr.

Odbacili kritike da će zakon potaknuti korištenje droga

Dodao je kako će ju prodavati neprofitna udruženja. Pušenje marihuane u javnosti i dalje ostaje protuzakonito, dok će se pušenje marihuane pred djecom kažnjavati s 300 do 500 eura. Bonnici je odbacio kritike da će zakon povećati korištenje droga.

“Vlada ni u kojem slučaju ne potiče odrasle građane da koriste marihuanu, niti promiče kulturu njezinog korištenja. Vlada uvijek savjetuje ljudima zdravije izbore”, istaknuo je u članku za Sunday Times of Malta.

Žele biti europski lider u proizvodnji medicinske marihuane

Osim toga, Malta želi biti i europski lider u proizvodnji medicinske marihuane pa je tako 2018. usvojila zakon koji je dozvolio proizvodnju marihuane u medicinske i istraživačke svrhe.

Podsjetimo, Nizozemska također ima liberalno stajalište prema marihuani te dozvoljava prodaju malih količina, iako je službeno nezakonita.

Borak.info