Tomašević najavio da će ukloniti Praljkov mural: “Djelovat ćemo po Zakonu”


Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević na konferenciji za medije najaVIO je uklanjanje murala generalu Slobodu Praljku  oslikanom na zagrebačkom Laništu.

“O tom muralu se oglasio već HEP i Grad Zagreb će sukladno propisima djelovati po Zakonu. Već sam rekao da su greškom uklonjeni murali za žrtve Vukovara, međutim, nije greškom bio uklonjen mural Praljku. Djelovat ćemo po Zakonu. Za murale su potrebne dozvole, a vlasnik trafostanice je HEP”, rekao je Tomašević.

Iz HEP-a su na ušit medija ranije odgovorili.

“HEP ODS Elektra Zagreb zaprimila je prijave da je mural na trafostanici u Ulici Ive Robića u naselju Lanište, za čije postavljenje je izdana dozvola Udruzi navijača Dinama Bad Blue Boys, djelomično precrtan. O istom nas je također obavijestila i Udruga navijača Dinama Bad Blue Boys. Djelatnici HEP ODS-a Elektre Zagreb su izašli na lokaciju navedene trafostanice te će se po završetku uviđaja, sukladno uobičajenoj proceduri, uputiti prijava nadležnim institucijama. Vraćanje murala u prvobitno stanje očekujemo u najkraćem roku.”

Tomašević je na presici obajvio da  će Martina Jurišić bit će nova predstojnica Ureda gradonačelnika, te da će novi predsjednik Uprave ZET-a biti  inžinjer strojarstva Marko Bogdanović, menadžer koji je radio u Đuri Đakoviću kao član i predsjednik Uprave.

Na pitanje o novom direktoru ZET-a i je li on ‘grobar Đure Đakovića’, Tomašević je rekao da Bogdanović nikada nije bio član stranke. Vjeruje da je on pravi čovjek za ovu poziciju.

Tomašević je govorio i o ukidanje mjere roditelj odgojitelj, piše MAXPORTAL.

“Stalno se govori da će ukidanje te mjere napraviti pritisak na vrtiće. Pet godina se ništa nije ulagalo u vrtiće. Moramo prekinuti taj začarani krug. Dužni smo kao Grada omogućiti vrtiće po kvartovima i predvidjeli smo dodatna sredstva za najam i proširenje kapacitete vrtića kako bi se poštovao državni pedagoški standard”, rekao je gradonačelnik.

Zamoljen da komentira optužnicu protiv Gzima Redžepija, bliskog suradnika pokojnog Milana Bandića, kazao je da postoji presumpcija nevinosti i da mu je u interesu da se raščisti sve oko toga. ‘Ako je netko koristio utjecaj zbog parnica za skrbništvo nad djetetom, teško mogu zamisliti gore stvari od toga’, kazao je.

Na pitanje da komentira priopćenje CIOS-a, u kojem kažu da se nije snašao i da povlače ponudu, kazao je:

“Očekujete da komentiram njihovo ironično priopćenje? Bio je novi ekološki akcident kod njih. Takva priopćenja nemam namjeru komentirati.”

Bilo je, kaže, problema s kašnjenjem odvoza otpada, dio radnika imao je koronu, dio je bio u samoizolaciji. Bilo je i zastoja u nabavi dijelova za vozila zbog globalnog zastoja… ‘Raspisani su i natječaji za 20 novih radnika u Čistoći. Ako bude trebalo, angažirat će se i radnici preko agencija’, dodao je.

Na pitanje kako to da je imenovao Tedija Lušetića, USKOK-ovog osumnjičenika, u Upravno vijeće Zagrebačke filharmonije, kazao je da je to odluka Gradske skupštine,  te da izabran u oporbenoj kvoti. Vjeruje da će klubovi vidjeti je li to nešto dobro i može li se ići u izmjenu pravila tako da netko s optužnicom ne može biti član Upravnog vijeća.

“Nisam sretan zbog te okolnosti. Da je ovo super situacija, naravno da nije. No on je izabran u kvoti oporbe”, poručio je Tomašević.

Borak.info