Burno u Saboru: Raspudić i Grbin na ‘rubu sukoba’

Zastupnici su prije glasanja zatražili stanku pa je zbog stajališta o potvrdama i cijepljenju nastao kaos. Pljuštale su opomene, svi su se posvađali, a sankcije za kršenje Covid potvrda izglasane su sa 77 glasa

Jesensko zasjedanje Sabora zastupnici će završiti glasanjem o dosad raspravljenim točkama. Među posljednjim točkama za glasanje je i Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koji je već izazvao prijepore u javnosti. Zasad je predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, podijelio seriju opomena.

Stanku je zatražio SDSS-ov Milorad Pupovac, koji je dobio opomenu zbog predugog obrazlaganja. Na njegov zahtjev je odgovorio Mostov Božo Petrov i zaradio dvije opomene jer je zlorabio povredu poslovnika.

Pupovac mu je pokušao odgovoriti kroz povredu poslovnika i dobio opomenu. “Kolega Pupovac što da vam kažem?”, krenuo je ponovno i Petrov te dobio treću opomenu. Ponovno je pokušao reagirati Pupovac pa je i on dobio treću opomenu.

Stanku je tražio SDP-ov Peđa Grbin.

Pupovac je bio u pravu kad je rekao da se u početku oko ove teme sjelo i razgovaralo, no taj je razgovor trajao puna tri dana. Vi iz HDZ-a svojim ste djelovanjem doveli do toga da ljudi danas protestiraju, a neki drugi parazitiraju na smrti. Neke se stvari moraju donositi konsenzusom, dvotrećinskom većinom. Ovo su izvanredne mjere i odluke se moraju donositi dvotrećinskom većinom. One koji parazitiraju, isto onako kako je Željka Markić parazitirala nad ženskim tijelom, pozivam da pozovu građane na cijepljenje pa ćemo i mi građane pozvati da potpišu za referendum o covid potvrdama – kazao je Peđa Grbin (SDP).

Dok je Marija Selak Raspudić (Most) ustvrdila da su Grbinove riječi, kojima nekoga proziva da parazitira na nečijoj smrti, ispod svake razine, a Nikola Grmoja (Most) Grbinu je dobacio da to što govori kaže Zoranu Milanoviću, ako smije, Nino Raspudić se ustao i došao ispred Grbina govoreći mu nešto.

Dok mu se Raspudić obraćao, Grbin je sjedio. Uto se Raspudiću pridružio i iznervirani Miro Bulj spominjući Thompsona i pjesmu “Čavoglave”.

Kako je situacija postajala sve napetija i ozbiljnija, a Jandroković je cijelo to vrijeme ponavljao: “Stanite, stanite, ponašajte se u granicama civiliziranog i prihvatljivog”, iz druge je saborske dvorane dojurio Marin Miletić (Most) kako bi smirio uzavrelu atmosferu, što mu je i pošlo za rukom jer su se Raspudić i Bulj vratili na svoja mjesta u sabornici.