Svi u EU moraju priznavati kao obitelj dvije mame i dva tate, evo što čeka Hrvatsku

foto: Pixabay

U svim državama članicama Europske Unije dvije mame i dva tate i njihova djeca moraju biti priznati kao obitelj. Odluka je to Europskog suda pravde, a sve zbog jedne Bugarke i jedne Britanke, koje su imale dijete iz Španjolske i muku mučile s papirima, javlja RTL.

U Hrvatskoj već postoje djeca koja imaju dva tate ili dvije mame, a Ustavni je sud prije dvije godine odlučio da gej parovi imaju pravo udomiti dijete.

Dao je tada i uputu sudovima i centrima za socijalnu skrb da istospolne parove ne smiju isključivati. Dvije godine kasnije Ministarstvo obitelji opet je u Sabor poslalo izmjene zakona no u njih nisu uključeni životni partneri. Gej obitelji su se pobunile te su Ustavnom sudu poslali molbu da traže Ministarstvo da poštuje njihove odluke.

Daniel Martinović iz udruge Dugine obitelji, rekao je: “Zakon je jači od neke odluke ministarstva. Smatramo, kad bi u zakonu pisalo da životni partneri mogu biti udomitelji, ne bi bilo zabune, ne bi bilo nikakve pravne nesigurnosti kojoj su sad izloženi životni partneri u Republici Hrvatskoj”.

Hoće li EU pritisnuti Hrvatsku po spomenutom pitanju, ostaje nam vidjeti.