VIDEO: Šajbine jaslice u Turčinovićima koje simboliziraju rođenje Sina Božjega

Turčinovići, malo mjesto s nekih 150 domaćinstava i oko 750 stanovnika. Naselje koje je posebno i zanimljivo po svojim kreativnostima i idejama, brojnim osobama koji su svoj doprinos davali i daju u razvoju Širokog Brijega.

default

Da krenemo nabrajati imena, moglo bi se o njima dugo pričati. No ovu priču trenutno usmjeravamo samo ka jednom od tih mještana, koji svake godine sa svojom obitelji uljepšava čari Božića svojom kreativnošću!

To je obitelj Kovačić, a glava obitelji Ivan, poznat kao Šajba svojom svestranošću predstavit će nam jednu našu tradiciju koju njegova obitelj već 16 godina njeguje i sve više i više iz godine u godinu samo proširuje.

Božićne jaslice sastavni su dio katoličke obitelji u vrijeme Božića, a koje slikovito prikazuju prave jasle u koje je bilo položeno dijete Isus nakon rođenja u betlehemskoj štalici.

Brojne figurice koje se nalaze uz priložene jaslice su Isus, Marija, Josip, tri mudraca, pastiri, kao i brojni znatiželjni posjetitelji koji su došli vidjeti rođenje Sina Božjega. Tu su između ostaloga i domaće i divlje životinjice poput vola, magarca, ovce, deve… Svaki od tih likova u jaslicama ima svoje značenje.

U ostalom, pogledate priču o “Šajbinim jaslicama” iz mjesta Turčinovići kod Širokog Brijega, a koji već 16 godina stvara sve veće i veće božićne jaslice u kojima nema, niti će ikada biti mjesta za Orašara, niti Djeda Mraza jer ti likovi nisu niti postojali u to vrijeme kada je rođen Sin Božji.

Mili Marušić / OTPOR.Media