IZETBEGOVIĆ: Tko ne želi izbore, na njih ne mora izaći, neka sam sebe isključi

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik (SDA), kazao je u razgovoru za Anadoliju da razgovarati treba sa svima, uključujući i predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana. Upitan je li stigao ikakav zvanični odgovor institucija EU-a i hoće li veleposlanik Mađarske u BiH u svezi posljedjnjih izjava Mađarskih dužnosnika o BiH biti pozvan na konzultacije u Predsjedništvo BiH i Parlament BiH, pojasnio je da Parlament BiH nema običaj zvati veleposlanike na odgovornost jer je to mandat Predsjedništva BiH, ali da ne zna hoće li ono to uraditi. ”Mi općenito držimo da je politika EU-a u odnosu na ovo što radi Milorad Dodik suviše meka, da se nedovoljno suprotstavlja, nedovoljno Dodika upozorava na vrijeme da ne ide u smjeru koji će nanijeti štetu i njemu i nama u BiH. Mislim da će ta politika ubuduće biti odlučnija“, rekao je Izetbegović i naveo da je u četvrtak razgovarao sa šefom Delegacije EU-a u BiH Johannom Sattlerom koji mu je rekao da povjerenik EU-a za proširenje Varhely nije ništa koordinirao već je bio samo upoznat s onim što se dešava.

U dijelu razgovora o najavi člana Predsjedništva BiH Dodika da će u siječnju RS donijeti entitetski zakon o VSTV-u BiH i zabraniti djelovanje Suda i Tužiteljstva BiH na prostoru RS-a, ukazao da je da se tu vidi što je prvenstveni cilj Dodika, a taj je zaustaviti pravosuđe da djeluje u RS-u i da na koncu i njega pozove na odgovornost za neke stvari. “Zato je s tim potrčao prije svega ostalog. “Usudi li se krenuti u tom smjeru, bit će to konkretan udar na ustavno-pravni poredak BiH, na reformske procese, na Daytonski sporazum, tako da će morati dobiti odgovor. Na protudaytonske djelatnosti mora biti reakcije OHR-a, inače ne znam čemu nam služi ako će dopustiti da se konkretno krene u jedan tihi državni udar. I institucije koje štite taj ustavno-pravni sustav također moraju reagirati. Od Parlamenta BiH koji je doveden na ovaj način u pitanje nedolaskom srpskih zastupnika ne možemo puno očekivati, ali tu su Tužiteljstvo, SIPA, OSA, svatko treba raditi svoj posao“, stav je Izetbegovića.

Upitan je hoće li biti izbora 2022., tj. kako ih provesti ako se ne usvoji proračun BiH te hoće li uopće biti dogovora o izmjeni Izbornog zakona BiH do početka svibnja iduće godine, Izetbegović je dao kategoričan odgovor da izbora mora biti i da će ih biti. “Tko ne želi izbore, na njih ne mora izaći, neka sam sebe isključi. Mislim da su to dvije stranke, SNSD i HDZ BiH, koje imaju manje od četvrtine zastupnika. One ne mogu oteti osnovno demokratsko pravo građanima i biračima da izađu na izbore. Iznaći će se način da se sredstva za izbore osigura, ali mislim da ćemo morati riješiti i proračun, ako bude trebalo da ga OHR nametne, uključujući i stavku koja se odnosi na izbore. Mislim da će i to morati uraditi, jer na jedno ovakvo ponašanje, kakvo imamo od strane SNSD-a i Dodika, mislim da treba na sličan način odgovarati, da će i međunarodna zajednica morati naći načina nositi se s takvim politikama, zajedno s nama, nekim patriotskim strankama“, poručio je Izetbegović, piše Dnevni.ba.

Borak.info