Nebeske jaslice u crkvi sv. Frane

Splićani su se danas u podne spontano okupili i zapjevali najljepše božićne pjesme i ne samo božićne a onda je grad gotovo utihnuo u iščekivanju Božića. Jedino je u poslijepodnevnim satima u obnovljenoj crkvi Gospi od Betlehema na Marjanu služena tradicionalna prva polnoćka u Hrvatskoj. Stoljetna je to tradicija naših starih koji su pohodili popodnevno misno slavlje, budući da nije bilo struje.

Večerašnje će se mise služiti od 21 ili 22 sata, izdvojimo polnoćku u prvostolnici Sv. Dujma koju će predvoditi nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić od 21 sat.

Ulice su tihe,nema pirotehnike i bespotrebne pucnjave,nadajmo se da će tako i ostati, javio je u središnjem Dnevniku novinar HTV-a Ivica Đuzel.

Nebeske jaslice

U crkvi svetoga Frane ovogodišnje jaslice oslikavaju savršenu replika zvjezdanog neba. Točno onakvog kakvo će biti noćas, u božićnoj noći, negdje iza ponoći.

Na četiri metra širok i gotovo dva metra visok nebeski svod svi su stali. Zvjezdani superdivovi, male i velike, vrele i gaseće zvijezde.

– Ovdje vidite zvježđe Orion, pa je iza toga najsjajnija zvijezda na nebu Sirius…,  pokazuje Duje Giljanović, idejni tvorac projekta.

Blizu su Mali i Veliki pas. Vide se na svodu od pleksiglasa zviježđa Bika i Perzeja. Mlada ekipa elektrotehničara, fizičara, dizajnera i programera ništa nije zaboravila.

– Ovdje se vide 1125 individualiziranih, kontroliranih LED dioda što zahtijeva jako puno preddizajna jako puno vremena da se napravi, ističe Toni Konsa, idejni tvorac projekta.

Lavovski dio posla odradile su nježne, nevjerojatno strpljive ženske ruke.

– Ja sam implementirala cijeli dizajn koji je kolega Toni osmislio, dizajnirao, od sastavljanja, lemljenja, spajanja, svega, ističe Ana-Marija Sabljo, suradnica u projektu.

– Sve boje koje vidite su točno kakve jesu, svi sjajevi međusobni su točno kakvi jesu na nebu, treperenje je napravljeno kako je na nebu kako bi dobili pravi feeling da vas nekako opusti i hipnotizira, objašnjava Giljanović. 

I kad je noć najvedrija, Splićani zbog svjetla grada vide samo oko 130 zvijezda.

– Činjenica je da mi to nikada ne vidimo, najvjerojatnije bismo vidjeli da odemo na Mosor ili negdje drugdje u prirodu gdje nema nikakve svjetlosti i onda bi mogli uživati i gledati u nebo, kaže Ante Šućur.

– Genijalno. Ideja, sve, stvarno prvi put da se ovako nečega netko sjeti, dodaje Marin Šućur

– To nebo zapravo daje svoju svjetlost na jedan jedinstveni, poseban način, upravo na jaslice i događaj otajstva Božića i rođenja Isusa Krista, ističe fra Martin Jaković, gvardijan samostana sv. Frane, Split.

Bilo je pokušaja izrade replika zvjezdana neba u svijetu, ali nijedna od njih nije napravljena ovako laserskom preciznošću, kaže Duje. Ova u svetom Frani, raskošna i prekrasna, ostavlja doslovce – bez daha.

Borak.info