Rekordan broj zaraza u Engleskoj, omikron se strelovito širi, razmatra se uvođenje četvrte doze

Alamy

Analiza ONS-a sugerira da je omikron sada dominantna varijanta korona virusa koja cirkulira u Engleskoj.

Prošle se sedmice u Engleskoj COVID-19 najvjerojatnije zarazilo oko 1,2 miliona ljudi, tj. svaka 45. osoba, što je novi pandemijski rekord zahvaljujući strelovitom širenju omikron varijante, pokazuju u četvrtak službeni podaci, prenosi Hina.

Prema Uredu za nacionalnu statistiku (ONS), najgore je prošle sedmice bio pogođen London u kojem se zarazila jedna od 30 osoba, za razliku od dvosedmičnog razdoblja ranije kada je taj omjer iznosio jedan prema 60.

Analiza ONS-a sugerira da je omikron sada dominantna varijanta korona virusa koja cirkulira u Engleskoj.

Što se tiče postotka pozitivnih slučajeva u Engleskoj, modeliranje ONS-a pokazuje da je omikron sada izjednačen s delta varijantom te da broj zaraza od te varijante povećan u svim područjima, osim na sjeveroistoku.

Porast zaraza od 59 posto

U Škotskoj je zaražena jedna na 80 osoba, u Walesu jedna na 50, a u Sjevernoj Irskoj jedna na 55.

Britanija je u srijedu prvi puta imala preko 100.000 slučajeva COVID-19 u jednom danu.

U posljednjih sedam dana zarazilo se 643.219 ljudi, što je porast od 59 posto.

Razmatra se uvođenje četvrte doze

Ljudi diljem zemlje primali su svoju treću dozu, poznatu kao booster, posljednjih dana uoči Božića, a premijer Boris Johnson se nadao da će svima pružiti tu mogućnost prije kraja godine. Međutim, četvrta bi doza mogla biti na pomolu kako bi brojke bile što niže.

Zajednički odbor za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) navodno razmatra da se četvrto cjepivo proširi na starije i ranjive osobe, a ne samo na one s oslabljenim imunološkim sustavom. Ako bude dostupan, doći će četiri mjeseca nakon treće doze i biti će spreman 2022. godine.