Božićne želje Petrinjaca više su nego jasne

Godinu dana poslije velikog potresa Petrinjci su u iščekivanju obnove. Božićne nade više nego jasne: da se sve opet vrati na staro, potres nikada više ne ponovi te da idući Božić dočekaju u svojim domovima. 

Iako oštećena u potresu, crkva sv. Lovre na Božić je bila prepuna. Mještani imaju samo jednu želju. Petrinjci žele, kaže Lana – samo da imaju normalan život, da djeca imaju kuda otići u školu i vrtić, da mogu prošetati. To su obične stvari koje drugi uzimaju zdravo za gotovo, dodaje.

U gradu u ruševinama više nego ikada prije čovjek je potreban čovjeku – kako bi lakše preživjeli mnoga iskušenja nakon potresa. Da uz materijalnu, nedostaje i duhovne obnove poručuje župnik Josip Samardžija.

Teško je riječima opisati sudbinu Petrinjca Zvonka Horvatineca Popaja. Iako je donirani kontejner dobio još u ožujku, tek su mu ga prije dva dana postavili u dvorište.

– Obećanje ludom radovanje. Ni grad, ni nitko nije došo ni pitati. A ovi od Medveda rekli su da šta ja hoću, da imam sve, priča Zvonko i kroz suze poručuje kako sam želi da kuću ima. Kaže da će dok ne osposobi kontejner i dalje spavati u nekadašnjoj garaži.

Od 147 duša u kontejnerskom naselju, samo je mali broj njih ovdje dočekao Božić – no zato nisu dopustili da se duh blagdana izgubi. Petrinjci željno očekuju najavljenu konstrukcijsku obnovu, ali i otvaranje radnih mjesta. Kažu vesele se proljeću jer očekuju da će tada radovi krenuti jačim tempom.

– Uzalud je, odnosno – nemoguće je ulagati u poduzetništvo ako obiteljske kuće nisu obnovljene jer se obitelji raseljavaju, poručuje Silvija Popović iz udrugea Glas poduzetnika Petrinje.

Gradonačelnica Magdalena Komes dodaje kako ovu nepriliku vidi kao priliku da se revitalizira i grad Petrinja čitava Banovina. Zahvalnost je riječ koja se ovog Božića u Petrinji najčešće čuje – zahvalni su na mnogim volonterima, aktivistima, radnicima, na svima onima koji su se ujedinili kad je trebalo i priskočili u pomoć- jer baš je to pravi duh Božića.

Borak.info