Papa Franjo tradicionalno u podne poslao božićnu poruku Urbi et orbi – Gradu i svijetu

Drugu godinu zaredom Božić se i u Vatikanu dočekuje u ozračju pandemije izazvane koronavirusom. Papa Franjo tradicionalno u podne s balkona bazilike svetog Petra poslao je božićnu poruku Urbi et orbi – Gradu i svijetu. Pozvao je na prestanak sukoba među ljudima te istaknuo da u djetešcu prepoznamo Boga. 

Iz Vatikana za Podnevni dnevnik javila se novinarka Dajana Kruneš.

– Solidarnost, pomirenje, dijalog i briga za one u potrebi – u tom smjeru idu Papine misli na Božić – izvijestila je te naglasila Papinu poruku – da smo u ovom trenutku koji je još uvijek obilježen pandemijom, suočeni s izazovom koji možemo samo zajednički prevladati, dijalogom. U molitvi je, kaže Kruneš, Papa htio potaknuti narode svijeta da zajednički krenu putem povjerenja i solidarnosti, pozvao je ljude da budu velikodušni kako bi pomoć, a posebno cjepivo, došlo do mjesta gdje je potrebno.

– Stroge su mjere tijekom blagdana, u potpunosti se izbjegavaju druženja i okupljanja, virus uzima maha, jučer je zabilježen novi rekord, više od 50 tisuća novih slučajeva zaraza u Rimu – napominje Kruneš.0 seconds of 1 minute, 10 secondsVolume 90% 

Nastavljamo svjedočiti velikom broju sukoba, u opasnosti smo da ne čujemo krik boli mnoge naše braće i sestara. Sjetimo se sirijskog naroda, rekao je papa Franjo. Pogledajmo Irak, poslušajmo vapaj djece iz Jemena, Liobanona…, dodaje. 

– U hladnoći noći pruža malene ručice prema nama i dolazi nam sve dati. Molimo ga za snagu. Djetešce Isuse daj mir i slogu Bliskom istoku i čitavom svijetu. Tješi afganistanski narod koji je više od 40 godina u kušnji sukoba. Budi svjetlo i potpora za sve one koji plivaju i rade ako treba i protiv struje. Ne dopusti da se Ukrajinom proširi rat. 

– Svrgni svoj pogled na narode koji žive u zemljama sjeverne Afrike, ublaži bol braće i sestara koji pate zbog sukoba u Sudanu. 

Osvrnuo se i na mlade, pogotovo one koji su žrtve zlostavljanje, ali i na stare. 

– Bože daj zdravlje bolesnima, učini srca velikodušnima da se potrebna medicinska skrb, a posebno cjepiva osiguraju onima kojima je najpotrebnije, rekao je Papa. 

Dijete nam se rodilo, ono je riječ koje je postalo djetešce, Kriste nauči nas kročiti s tobom putevima mira, istaknuo je.

Papa je udijelio oprost svih grijeha. 

 Na talijanskom poluotoku na snazi su neke od najstrožih mjera u Europi, ali su ove godine ipak malo blaže. 

Borak.info