Beroš komentirao Buljev poziv građanima u slobodni Sinj: “RH već dugo nema okupirana područja. Taj poziv je krajnje neodgovoran”

“Danas bilježimo veći broj novozaraženih nego prethodnih dana, to je porast koji nam ukazuje na određene trendove. Oni još nisu zabrinjavajući, ali u kontekstu zbivanja u ostatku Europe, moram reći da moramo biti oprezni”, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

“Ono što je dobro je činjenica da od 564 uzorka koji su 14. prosinca uzeti i poslani u ECDC, nalaz je došao da među njima nema omikron-varijante. Svi su delta-varijante. Do kraja dana čekamo još 94 uzorka pa ćemo vidjeti što je među njima. Do sada smo sekvencioniranjem potvrdili osam pozitivnih uzoraka na omikron u RH i pet još dodatno visoko suspektnih, očekujem da će biti pozitivnih. I dalje nema značajnijeg rasta omikron-varijante u RH, međutim vjerojatno nas on neće zaobići i možemo u sljedećim tjednima očekivati porast broja zaraženih i širenje omikron-varijante”, rekao je, prenosi HRT.

Upozorio je kako moramo biti svjesni opasnosti i mogućeg opterećenja zdravstvenog sustava.

“Moramo se pridržavati mjera i pozvati sve sugrađane na boosteriranje jer je dokazano da treća doza značajnije štiti od zaraze novom varijantom”, rekao je Beroš.

Odgovorio Bulju

Osvrnuo se na izjave pojedinih lokalnih čelnika koji, kako je rekao Beroš, pozivaju na slobodu.

“Koliko je meni poznato RH je već dugo slobodna i nema okupiranih područja. Ta sloboda na koju se netko poziva je moguća sloboda širenja virusa. To bi bilo jako nezgodno u kontekstu novih varijanti virusa. Demokracija i sloboda pretpostavljaju određenu odgovornost, odgovornost za zdravlje i živote naših sugrađana. Pozivanje na masovna okupljanja u vrijeme globalne pandemije, kada se mnoge zemlje zatvaraju, je krajnje neodgovorno i ne pokazuje brigu za zdravlje i živote naših sugrađana.

Kao resorni ministar moram osuditi takve izjave. Pozivanje na okupljanje nije prihvatljivo. Poznat je epidemiološki okvir u kojem će biti moguće razveseliti se, ali sve izvan toga je krajnje opasno. Ne želim nekome docirati i prisjećati se zbivanja u istom gradu gdje smo bilježili i više stotina postotnom porastu broja zaraženih nakon određenih zbivanja. Mislim da bi to trebala biti pouka. Kao čovjek, ministar, liječnik, moram ustati u obranu zdravlja građana. Molim vas slušajte stručnjake, izbjegavajte masovna okupljanja, cijepite se i tako spriječite gubitak novih života”, poručio je.

Beroš je još jednom, u kontekstu novogodišnjih proslava, pozvao sve da poštuju epidemiološki okvir.

“Za svaku proslavu može se i mora se dobiti epidemiološki okvir, mora se zatražiti suglasnost lokalnog stožera, ako se dodatno osiguramo upotrebom COVID potvrda na neki način sigurnost smo podigli na maksimalan moguć okvir. Želim zamoliti sve da se odgovorno ponašaju”, rekao je.

“Ako netko ne vjeruje, neka dođe u bolnicu”

Oni koji negiraju bolest nisu u pravu, poručio je ministar.

“Bolno svjedočimo svakodnevnim hospitalizacijama hrvatskih građana, scenama u jedinicama intenzivnog liječenja, ako netko ne vjeruje, neka dođe u bolnicu. Pet bolesnika je u Sisku vitalno ugroženo. Molim vas ne ignorirajte opasnost jer ona nas može koštati ljudskih života”, rekao je Beroš.

Osvrnuo se  na jučerašnji sastanak u Banskim dvorima na temu funkcioniranja zdravstvenog sustava u okolnostima COVID-a.

“Razgovarali smo o novim prijetnjama. Prije toga smo imali sastanak Znanstvenog savjeta. Neki znanstvenici su krajnje pesimistični glede mogućeg scenarija. Naš zadatak je biti spremni i na te manje dobre scenarije. Pozivam građane da budu dodatno oprezni. Vidite kojom se brzinom omikron širi u zapadnoj Europi. Mi smo imali sreću pa nas je u prvom valu on mimoišao, imamo još tjedan dva prilagoditi se, ali očekujemo povećan broj zaraženih i hospitaliziranih.

Za sada se pretpostavlja da se taj virus brže širi, a to će značiti da će doći do većeg broja novozaraženih, a bez obzira na manju virulentnost može biti više hospitaliziranih. Od prvog dana opreza nikad dosta. Zato i sada postupamo s velikom dozom opreza. Posebno smo apostrofirali s obzirom na moguću opterećenost zdravstvenih djelatnika omikron-varijantom da se naglasi važnost cijepljenja trećom dozom, da ako dođe još jedan značajniji val, da nam se ne desi da smo insuficijentni sa zdravstvenim djelatnicima”, rekao je ministar.

Borak.info