Poznati kriminalist komentira slučaj nestalog Splićanina: Evo zašto vjerujem beogradskoj policiji…

I dalje traje potraga za 27-godišnjim Matejem Perišem, kojem se trag izgubio 31. prosinca oko 2:30, nakon što je posljednji put viđen u beogradskom noćnom klubu Gotik.

Zasad je poznato da je mladić napustio klub usred noći te da su ga kamere snimile kako ide prema rijeci.

Policija od jučer detaljno pretražuje rijeku i područje oko nje. Kasno sinoć u potragu je krenula i Mreža za opasnost Srbije, koja je baterijskim lampama pretraživala područje Ušća. Potraga je trajala cijelu noć, a nastavlja se i jutros.

U Beogradu je i Matejev otac Nenad, koji je za Index rekao da policija radi sjajan posao, ali da ga plaši što nema nijednog traga.

Index je kontaktirao umirovljenog kriminalista Branka Lazarevića, nekadašnjeg šefa Ekipe za očevide Policijske uprave zagrebačke.

“Puno toga mi je zapelo za oko, ali nešto posebno.. Problem je što se sve informacije crpe iz medija, ali kao kriminalistu mi se ne sviđa što je jako puno vremena proteklo od trenutka nestanka do početka potrage”, govori Lazarević.

Kako javlja Blic, Matejevi prijatelji su u razgovoru za medije ispričali da je njih sedmero prvo otišlo na večeru u jedan restoran, a onda u klub Gotik. Kada je u jednom trenutku društvo shvatilo da Mateja već neko vrijeme nema, počeli su ga tražiti unutra. Na izlazu iz kluba shvatili su da je njegova jakna ostala u garderobi. Nastavili su potragu i u okolici kluba.

Nakon neuspješne potrage otišli su u unajmljeni smještaj te su se nadali da će se Matej ujutro pojaviti. Kad se to nije dogodilo, kontaktirali su policiju.

Index je inače oca mladića pitao zašto je Matejev nestanak prijavljen tek popodne 1. siječnja iako je nestao oko dva sata ujutro, a on je rekao da je odmah prijavljeno policiji, ali zbog procedure potraga je službeno započela nakon što je prošao određen vremenski rok za to.

No, svakako, Lazarević smatra da je istu noć trebalo zvati policiju.

“Toliko vremena nije smjelo proći. Dakle, ako je nestanak sumnjiv, a ovdje se radi o stranom gradu, o jakni koja je ostala u garderobi, tada se treba odmah obavijestiti policiju. Da je policija došla odmah, našla bi one s kojima može razgovarati. Onda se razgovara sa svima koji su tu bili u trenutku nestanka. Godinama sam radio taj posao, da sam ja došao tamo, pričao bih sa svima koje bih zatekao, netko bi nešto rekao. A sada policija tumara i patrolira Savom pa ako ga nađu, našli su ga”, objasnio je Lazarević.

Uvjeren je da će beogradska policija učiniti sve da pronađe mladića.

“Radi se o dobroj policiji, oni to znaju raditi. Mi smo godinama radili i zajedno, imali zajedničke konzultacije, išli smo u Beograd, oni su dolazili nama. Metode rada su slične. Ne vjerujem da se išta izmijenilo. Čujem komentare oko nacija i sličnosti, ali u tim poslovima nema veze jeste li Srbin, Hrvat ili nešto treće”, govori.

Pohvalio je potez oca, koji je pošao za Beograd i u svemu je otvoren medijima.

“To je dobro i za svaku pohvalu”, objasnio je.

Sada, govori on, policija radi po planu rada.

“Češlja se područje od kluba do rijeke, provjeravaju se kamere, gleda se koliko su toga mogle uhvatiti… Mislim da je sve moguće. Moguće je i da ga je netko udario, moguće je i nešto drugo… No, kriminalistički ispravno je sad maksimalno provjeriti sve moguće oko te rute kojom se kretao prema rijeci da se vidi može li se na nešto naići. Iako je to teško toliko sati nakon nestanka”, komentirao je slučaj za Index Branko Lazarević.

Borak.info