Predstavljanja monografije „Kočerin“ autora Grge Mikulića

Na početku predstavljanja monografije „Kočerin“ autora Grge Mikulića, upriličene u dvorani kočerinske osnovne škole, moderator Marinko Mikulić kazao je kako je ova monografija novi kočerinski stećak te pročitao autorov uvod u kojem stoji kako je nastalo ovo vrijedno djelo koje je svjetlo dana ugledalo u povodu 150. obljetnici utemeljenja župe Kočerin.

Grgo Mikulić je 2004. godine u Kočerinu organizirao znanstveni skup „Viganj i njegovo doba“, posvećeno Kočerinskoj ploči, stećku Vignja Miloševića, a nakon toga počeo je razmišljati o realizaciji svoje ideje o monografiji Kočerina.

„Obećao sam sebi kako ću to svakako učiniti, ako budem živ, za 150. obljetnicu utemeljenja župe Kočerin (1872. – 2022.). Tako, još od tog vremena, kadgod i gdjegod mi se za to ukazala prigoda, kontinuirano sam istraživao i prikupljao sve što je bilo u svezi Kočerina“, stoji u uvodu autora koji je na 336 stranica opisao povijest Kočerina, osnovne značajke kočerinskog kraja, gospodarstva, kulture i kulturno-povijesne baštine, školstva, zdravstva, športa, raznih udruga, a pisao je o djelovanju mjesnih zajednica koje pripadaju ovoj župi, posebnosti Kočerina te o poginulima u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu, crkvenom životu ove župe, kao i viziji Kočerina.

Autor je posebno jedno poglavlje posvetio Kočerinskoj ploči, uzglavlju stećka Vignja Miloševića. Monografiju u izdanju „Grala“ i udruge „Stećak“ uredio je dr. Ivo Čolak koji je uredio ukupno 16 monografija!

-Grgo uvijek iznenadi velikim projektom, a ovo je njegov do sada najveći projekt. Ovo djelo nastalo je iz srca i iskrene ljubavi prema Kočerinu. Ovo je Grgin autoportret, istaknuo je dr. Čolak.

Anđelko Mikulić kazao je kako čudna pupkovina veže sve Kočerinjane ma gdje bili pa će ova monografija svakome Kočerinjanu dobro doći. Anđelko se posebno osvrnuo na značenje Kočerinske ploče, istaknuvši:

-Viganj je svoj roman napisao u pet-šest redaka. Kočerin se ponosi Vignjom!

Dr. Ante Kvesić rekao je kako je ova monografija fantastičan poklon Kočerinu, a onda je govorio o autoru:

-Poznajem Grgu već 52 godine, uvijek se isticao ozbiljnošću i fascinantnom upornošću. Obišao je svaki kamen i izabrao sve ono što je primjereno ovoj monografiji.

Moderator predstavljanja monografije Kočerin pročitao je dio pogovora dr. Bože Skoke, a Grgo Mikulić se zahvalio svima koji su mu pomogli u realizaciji ovog vrijednog projekta.

Frano Vukoja / Vecernji.ba

Borak.info