(VIDEO)Trifunović: Milanović nekako jako podsjeća na Milorada Dodika u svom političkom razvoju koji sada vidimo

Gost emisije HTV-a “Nedjeljom u 2” bio je Aleksandar Trifunović, novinar iz Republike Srpske i glavni urednik projekta BUKA. Govorio je o stanju u Bosni i Hercegovini, odnosu BiH i Hrvatske, te o političkim simpatizerima Milorada Dodika i njegovih poteza u BiH. 

O odnosu Dodika i Amerike

– Američka administracija je uložila mnogo više truda da Milorad Dodik dobije moć koju ima, nego što ulaže u sankcije. Mislimo da su sankcije alat da netko izgubi neki komad svoje političke moći, ove sankcije su samo proširenje prethodnih nakon kojih je Milord Dodik dobio izbore. Osim onih u Banjaluci na lokalnom nivou, dobio je manje-više sve ostalo. Podsjećam vas da je prije mjesec dana, pod tim sankcijama koje je imao, bio primljen u rezidenciju američkog ambasadora, u njegovoj kući, i razgovarao je s njim. Napisao sam, opsovao sam, “kakve su to sankcije ako vas prima ambasador zemlje koja ih je uvela”, izjavio je Aleksandar Trifunović, nezavisni portal BUKA.

– Jedan specifičan odnos je između američke administracije i Milorada Dodika, ako znate da je on najuspješniji njihov politički projekt u Bosni i Hercegovini, jer je Milorad Dodik u sve ove godine uspio, s političara koji je s dva poslanika u parlamentu Republike Srpske postao premijer, dobio je gotovo apsolutnu moć. Milorad Dodik je uložio desetke milijuna marka našeg novca u lobiranje u Americi koja mu je uvela sankcije, i čak je podržavao Trumpa pred izbore, vrlo je zainteresiran za Ameriku jer je svjestan iz svojeg primjera da kad Amerika nešto želi, ona to i ostvari, dodao je Trifunović.

– Mislim da Bakir Izetbegović i stranke koje s njim surađuju imaju neki potpuno pogrešan utisak da mogu utjecati na odluke američke administracije, da mogu utjecati kakve će biti sankcije ili pritisci. Američka administracija je Daytonski mirovni sporazum pokrenula prije svega zbog američke sigurnosti. Zato što su smatrali da raspletom situacije u Bosni i Hercegovini mogu biti ugrožene Sjedinjene Američke države, to je razlog intervencije u Bosni i Hercegovini, a svaka vrsta interveniranja košta, kaže Trifunović.

Milanović i BiH

– Zanimljivo je da su poruke Zorana Milanovića, koji je dobio izbore glasovima i lobiranje lijeve strane političkog spektra, sada se u komentiranju Bosne i Hercegovine, u ovom trenutku Plenković djeluje mnogo razumnije kada komentira, mnogo više vodi računa o Bruxellesu kada komunicira o BiH, kada daje izjave. Imate Milanovića koji kaže da se ne osjeća sigurnim u posjeti, Milanović nekako jako podsjeća na Milorada Dodika u svom političkom razvoju koji sada vidimo. Milanović kao da se sada što više želi približiti desnom biračkom tijelu, komentirao je Aleksandar Trifunović.

Nacionalizam u BiH

– Zamislite da se svijet može promijeniti jednim spotom. Zamislite da se može promijeniti Balkan . Mi smo napravili tu kampanju za BiH gdje je govor mržnje najžešći, sve što pričate o nacionalizmu u javnim prostorima Hrvatske u Bosni i Hercegovini imate tri nacionalizma koja su legalna. Govor mržnje je preteča fizičkim sukobima, da ne kažem i ozbiljnijih oružanih sukoba. Duboko sam uvjeren da u su ljudi u BiH dovoljno pametni da neće biti rata, ali kad pričamo o govoru mržnje olako posegnu za njim. Ne shvaćamo kako vrijeđanjem i dehumaniziranjem drugih smanjujemo mogućnost tog zajedničkog života, ma kakav on bio, rekao je Aleksandar Trifunović, nezavisni portal BUKA. 

O Vučiću i prosvjednicima

– Kontrolni paket moći koju ima Aleksandar Vučić je ogroman, mediji, biznismeni koji praktički rade za njega. Ta ulica koja je odreagirala je na neki način pokazala da moć naroda još uvijek postoji. Brzina kojom se prebacio iz toga da ne priznaje proteste i da ih ne prihvaća u onaj da ih priznaje je vezan za jedan kult zemlje koji postoji u Srbiji. On je ovime praktički udario na seljaka koji bi ostali bez zemlje uz to, on bi se lako mogao izboriti u gradu, ali sa seljacima baš i ne, zaključio je Trifunović.

– Vučić je pragmatičan, on će eliminirati jučerašnje političke prijatelje ako mu smetaju da ostvari svoj politički rezultat. On će dati sve od sebe da osvoji izbore, jer onoga trena kad iz izgubi, on je izgubio sve što je do sad osvojio i mislim da će borba biti brutalna, i da će napadi na opoziciju biti sve brutalniji, napadi na slobodne medije, napadi na aktiviste, naglašava novinar.

Borak.info