Pogoršana epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini, ali i povećanja potražnja za cjepivom

Nastavljeno je pogoršanje epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini. Broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini i dalje se povećava. Povećane su gužve na punktovima za testiranja.

Samo nekoliko sekundi potrebno je da biste se cijepili protiv koronavirusa, a svaka doza vas može spasiti, tako da i ako se zarazite imat ćete blažu kliničku sliku. Prvi dan vikenda u sarajevskom tržnom Centru cijepljeno je skoro tisuću osoba. U redovima su uglavnom oni koji su došli po treću dozu, ali ima i onih koji su prvi put na cijepljenju.

Na cijepljenje građana, pozvao je i glazbenik Halid Bešlić, koji je svoju treću dozu primio ovdje, piše Dnevni.ba.

Halid Bešlić, glazbenik

“Stariji čovjek tu sada prima cjepivo i našali se s mojom rečenicom koju sam rekao – ako se ne cijepimo čeka nas belaj, a tako je. Cijepljenje je najbrži put da ispoštujemo ovo što nauka kaže.”

Nakon što je cijepljenje počela izvan zdravstvenih ustanova, prvo u Zetri, pa potom u tržnim centrima, ovakve akcije privukle su i veći broj građana.

Mirna Pecikoza, portparol Ministarstva zdravstva SŽ.

“Počeli smo i ranije jer je red već bio u devet sati čak, ali čekali smo do pola 10 da stignu naše doktorice i da imamo sve pod kontrolom, a zbog povećanog odziva ovaj put smo se odlučili postaviti dva punkta za cijepljenje s dva tima koja rade kako bi išlo brže i napravili smo dva reda. Prosjek čekanja je 15 minuta.”

Sarajevo je i dalje prvi po statistici cijepljenih, obje doze primilo je više od 55 posto građana. Cijepljenje se i dalje redovno nastavlja i u Domovima zdravlja.

Ademir Spahić, član Kriznog stožera SŽ

“I tamo je veliko interesiranje u proteklom periodu svakodnevno je aplicirano preko 1300-1500 doza, najviše tu prednjače treće doze i možemo reći da ljudi shvaćaju da je imunizacija jedini spas.”


Akcijom vakcinacija prema građanima odnosno modelom vakcinacije u tržnim centrima koja je počela 6. novembra sa današnjim danom – predviđa se da će biti vakcinirano čak 10 hiljada građana. S obzirom na veliki skok, stvorile su se i gužve na drive in punktovima, građani se pored vakcinacije pozivaju i na poštivanje postojećih mjera, nošenja maske i izbjegavanja velikih okupljanja.


DO KRAЈA 2021. PROTIV VIRUSA KORONA CIJEPLJENO OKO 40 POSTO GRAĐANA RS

Građanima Republike Srpske dostupno je šest vakcina protiv virusa korona različitih proizvođača, rekao je resorni ministar Alen Šeranić, koji nije zadovoljan postotkom cijepljeni, budući da je taj broj 21. prosinca, kada je riječ o prvoj dozi, bio oko 40 posto.

On je dodao da je 33,5 posto građana cijepljeno s obje doze, a treću je primilo oko četiri posto.

“Ako tome dodamo građane koji su cijepljeni u zemljama u okruženju onda je taj postotak i veći, ali opet nije dovoljan. Pojedine zemlje u Europi imaju iznad 75 posto cijepljeni građana. Tek tada se možete nadati boljoj kontroli epidemije. U Republici Srpskoj moramo da nastavimo da radimo o tom pitanju”, istakao je Šeranić.

On je pozvao građane da prime i buster dozu cjepiva protiv virusa korona, uz napomenuo da je cijepljenje najbolje oruđe koje smanjuje utjecaj pandemije i smrtne ishode kao posljedicu virusa korona.
FBiH: Prva doza oko 30%, druga oko 28%

Kada je u pitanju Federacija Bosne i Hercegovine, prema posljednjim podacima prikupljenim do 2.1.2022. godine prvom dozom cjepiva cijepilo se 29,86 % posto građana, drugom 27,76%, a trećom 1,95% građana.

Kada govorimo o brojkama to je oko pola milijuna stanovnika. 

Borak.info